Atentie, romani! Medicamente interzise in Romania, dupa ce s-a descoperit ca pot duce la cancer! Farmaciile inca le vand

856

O atentionare a Agentiei Europene a Medicamentului a scos de pe piata din Romania medicamente necesare in bolile de inima. 6 tratamente care contin substanta activa valsartan, produsa in China, au fost scoase de pe piata fiindca, potrivit specialistilor europeni, pot duce la aparitia cancerului. Ele se mai vand inca in farmacii, insa.

Desi acest medicament apare pe lista celor 6 produse care trebuiau retrase de Agentia Nationala a Medicamentului, inca l-am putut cumpara din farmacie.

Autoritatile au decis sa retraga 6 medicamente produse de Zentiva si Rorrent care au in compozitie o substanta activa produsa in China dupa ce Reprezentantii Agentiei Europene a Medicamentului au anuntat ca aceasta poate duce la aparitia cancerului.

Verificarile preliminare ale specialistilor europeni arata ca poate aparea un caz suplimentar de cancer la 5.000 de pacenti care, timp de 7 ani, au folosit zi de zi medicamente care contin cea mai mare doza de valsartan, adica 320 de mg. in Franta doctoriile cu aceasta aceasta substanta activa au fost deja retrase si aceeasi masura a fost luata si in Romania.

Alexandru Velicu, presedintele ANMDM: „Sunt 2 detinatori de autorizatie de punere pe piata, am blocat stocurile si le-am retras in vederea distrugerii, farmaciile care nu retrag medicamentele risca amenzi sau chiar retragerea autorizatiei″

Medicamentele care contin Valsartan sunt folosite in tratarea unor afectiuni grave ale sistemului circulator cum sunt hipertensiunea arteriala, infarctul miocardic recent si insuficienta cardiaca.

Ministrul Sanatatii spune ca va trimite controale in farmacii pentru a se asigura ca medicamentele nu vor mai ajunge la pacienti. Cei care nu respecta regulile risca amenzi si chiar retragerea autorizatiei de functionare.

Sursa: Protv