Atentie, romani! Europa, in pragul unei epidemii! In Romania avem 3 specii de tantari periculosi si deja trei decese!

373

Invazia tantarilor a adus Europa in pragul unei epidemii de boli tropicale. Atentionarea vine de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care avertizeaza ca numarul cazurilor de West Nile s-a dublat fata de anul trecut.

In Romania, trei oameni au murit, in acest sezon, asa ca tara noastra, este si ea pe harta rosie a acestei maladii. Schimbarile climatice din ultimii ani, reprezinta un factor important, care favorizeaza inmultirea tantarilor, iar nepasarea autoritatilor, face ca oamenii, sa devina victime sigure.

Meningita provocata de virusul West Nile a rapus un barbat de 67 de ani din Iasi si un altul de 50 de ani din Constanta. O a treia victima a fost inregistrata la Galati. Cu totii au fost intepati de tantari.

Pe harta Uniunii Europene a pacientilor cu aceasta infectie Romania ocupa locul 4, cu cel putin 31 de cazuri si 3 decese. Suntem dupa Italia, Grecia si Ungaria. Iar la nivel european 400 de oameni s-au imbolnavit, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Virusul tropical s-a mutat in Europa, dupa ce temperaturile au crescut tot mai mult, la fel si umiditatea, iar toate acestea au creat un habitat potrivit pentru tantarii culex, anofel si tigru.

Simin Florescu, medic primar boli infectioase: ″Simptomele pot fi de la cele mai banale: febra usoara, dureri de cap, pana la meningoecefalita. Poate duce la moarte…″⁣

Pericolul este mare, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii, care vorbeste despre o raspandire accelerata a unor boli tropicale provocate de intepaturile tantarilor. Anul acesta a fost mai rau ca oricand.

In Romania intalnim 3 specii de tantari care pot fi periculosi: culex – responsabil pentru West Nile, anofel, cunoscut si ca tantarul malariei si tantarul tigru, responsabil cu febra galbena, febra denghe sau zika. Cel din urma era specific tarilor exotice, dar specialistii spun ca de cativa ani il gasim si la noi.

Dr. Alexandru Vladimirescu: “Factorul uman a facut posibila raspandirea lor. Importurile de anvelope uzate care au pe suprafata lor oua de tantari tigru au permis sa se raspandeasca din Asia in toata Europa, dar si importurile de plante exotice, acel lucky bambus pe care il cumparam de la florarie, care de fapt nu e bambus, ci o specie de dracena″.

Chiar daca autoritatile sustin ca au campanii de stropire impotriva tantarilor, in toata tara oamenii sunt terorizati de intepaturi.

Ca sa poata scapa de tanatari, oamenii trebuie sa stie ca in curtile lor nu va veni primaria sa stropeasca. Ei trebuie sa distruga cuiburile de tantari in acelasi timp cu actiunile autoritatilor.

Pana la aparitia unui plan de actiune coerent, cei care vor sa fie feriti de intepaturi trebuie sa poarte pantaloni lungi, bluze cu maneca lunga si sa aiba la ei spray-uri anti-tantari.

Sursa: Protv