Stiri Romania

Atentie la apelurile din strainatate! Un nou tip de inselatorie pe piata romaneasca usureaza buzunarele romanilor!

Un nou tip de inselatorie a ajuns sa afecteze sute de romani, iar in spatele ei sunt indivizi imposibil de depistat. Mai mult, reprezentantii companiilor de telefonie spun ca nu au cum sa ii apere pe clienti si nici nu ii pot despagubi.

Mii de romani sunt asaltati in ultimul timp de apeluri telefonice venite din tari exotice sau chiar europene. Apeluri scurte, la care destinatarul nu apuca sa raspunda. Curiosi sa afle cine ii cauta din insulele Maldive sau din Tanzania ei suna inapoi. Fara sa stie ca un singur minut vorbit le poate adauga la factura zeci de euro in plus. La capatul celalalt nu se afla decat niste escroci care utilizeaza numere cu suprataxa.

„Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat inapoi, mi-a aparut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfarsitul lunii cu factura incarcata. 60 si ceva de euro in plus”, spune Ionut Tudorache.

Ionut lucreaza intr-un domeniu international, iar asta presupune sa ia legatura zilnic cu clienti din toata lumea. Asa se face ca a sunat insistent la numarul din Africa ce il apelase mai devreme.

Loading...

„Mi-am dat seama ca este un robot telefonic, in niciun caz nu vorbea in engleza si am inchis. Am incercat inca o data sa sun, era ocupat”, adauga Ionut Tudorache.

Nu este singurul pacalit. Sute de romani primesc zilnic astfel de apeluri din Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania si chiar din tari europene, precum Letonia.

„Apelul poate veni din Africa de Sud si atacatorul poate sa fie undeva din SUA si apelul sa fie redirectionat din Statele Unite catre Africa de Sud si apoi catre Romania”, spune Liviu Arsene, specialist securitate cibernetica.

Cei pacaliti sunt buni de plata. Compania de telefonie nu are cum sa ii despagubeasca si nici macar politia nu ii poate ajuta. E aproape imposibil sa dea de urma escrocilor.

„Sunt niste infractori online care subcontracteaza astfel de servicii care le ofera posibiltiatea de a inchiria numere de telefon din diverse locatii din lume. Ei pot atasa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon”, afirma Liviu Arsene, specialist securitate cibernetica.

Daca veti primi un un beep, cum am primit si eu de pe un numar de Tunisia. Nu va grabiti sa sunati inapoi. Daca cineva raspunde, veti putea fi taxat chiar si cu 60 de euro pe minut.

Iar la intrebarea cum ajung cei care suna la numarul dumneavoastra, raspunsul e simplu: pe piata neagra se vand baze de date cu sute de mii de contacte.

„Foarte multa lume isi pune numar de telefon pe retele de socializare”, spune Liviu Arsene – specialist securitate cibernetica.

Sursa: Digi24

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP