Stiri Romania

Artista romanca maritata cu forta de agentii Coreei de Nord cu un dezertor american! Ce s-a intamplat cu ea apoi!

Unul dintre soldatii americani care au dezertat in urma cu peste 50 de ani in Coreea de Nord, James Dresnok, a decedat la Phenian anul trecut, dupa ce a marturisit pe patul de moarte atasamentul sau pentru „marele lider Kim Jong-un”. Chiar daca moartea militarului a survenit in 2016, informatia a fost confirmata abia recent de fiii sai, relateaza BBC.

Fiii lui James Dresnok au oferit un interviu video site-ului nord-coreean Uriminzokkiri.

Ted si James Dresnok confirma ca tatal lor a murit in noiembrie 2016 in urma unui accident vascular cerebral.

Povestea dezertarii lui James Dresnok incepe in 1962, cand americanul a hotarat sa treaca zona militarizata dintre cele doua Corei. Dresnok a facut parte dintr-un mic grup de soldati americani care au evadat in Coreea de Nord in urma razboiului din Peninsula Coreeana (1950-1953).

Dupa ce a trecut de partea Phenianului, fostul sodat american avea sa apara filme de propaganda, devenind cu timpul ultimul caz cunoscut de militar american transfug in Coreea de Nord. Ceilalti dezertori americani fie au decedat, fie au fost autorizati sa plece.

Loading...

Dresnok a fost casatorit cu romanca Doina Bumbea – o pictorita rapita de agentii Phenianului in 1978 si care ar fi murit de cancer in 1997 – , iar Ted si James sunt fiii cuplului.

Anul 1978

Mariajul, insa, ar fi fost unul impus cu forta de autoritatile nord-coreene, declara intr-un interviu din 2014 oferit Romaniei Libere fratele artistei, Gabriel Bumbea: „Dupa cum am mai spus-o in repetate randuri prin ziare, televiziuni, din tara si din strainatate, sora mea Doina Bumbea a murit in ianuarie 1997 la Phenian, in captivitate, izolata complet de tot ce inseamna exteriorul granitelor nord-coreene. Printr-o casatorie ce i s-a impus pe la inceputul anilor ’80 cu un dezertor din armata americana, pe nume Joe James Dresnok, a dat nastere la doi copii, doi baieti. Primul s-a nascut in decembrie 1981 (Theodore Ricardo Dresnok), cel mic s-a nascut in februarie 1983 (James Gabriel Dresnok). Din momentul in care am aflat de existenta lor, principalul meu obiectiv a fost sa incerc orice demers, sa bat la orice usa, sa fac tot ce-mi sta-n putinta, ca roman obisnuit si cu resurse modeste, ca sa ajung sa pot macar sa-mi vad nepotii captivi inca la Phenian. Nadajduiesc ca asta sa se intample curand. Am promisiuni din partea unor organizatii din strainatate ca se incearca negocieri cu Phenianul in acest sens”.

intrebat despre eforturile depuse de autoritatile de la Bucuresti pentru eliberarea Doinei Bumbea din lagarul nord-coreean, Gabriel explica in interviu: „incepand cu 16 martie 2014 si pana pe 20 ale aceleiasi luni, am participat la Geneva la cea de-a ­31-a intalnire din cadrul celei de-a 25-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului si unde au participat reprezentanti ai tuturor tarilor aderente la ONU. Eu am reprezentat acolo ONG-ul romanesc, „Asociatia Doina Bumbea“, care se ocupa de persoane rapite, cautarea si salvarea lor, ONG infiintat inca din anul 2008. De data aceasta, comisia de ancheta de la ONU a discutat foarte serios despre gravele incalcari ale drepturilor omului in Coreea de Nord, emitand si o rezolutie cu privire la masurile ce vor fi luate impotriva guvernului condus de Kim Jong Un. Au urmat conferinte de presa in sediul ONU la care au participat reprezentantii ONG-urilor din tarile afectate, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda si Romania. Au fost discutii si cu inalti oficiali ai Consiliului de Ancheta al ONU pentru Drepturile Omului, precum si cu ambasadori ai tarilor afectate. Cea mai importanta a fost intalnirea cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii de la Geneva, Excelenta Sa domnul Robert King. in data de 18 martie, reprezentantii tuturor ONG-urilor din cele patru tari am avut o intalnire de o ora, la sediul misiunii diplomatice a Romaniei de la Geneva, cu Excelenta Sa doamna ambasador Maria Ciobanu. Ca de obicei, ca in multe alte randuri, dupa intalnirile avute cu toti ambasadorii din tarile prin care am ajuns, mi s-a raspuns sec si fals binevoitor ca imediat dupa intalnire se va trimite un raport catre MAE Bucuresti urmand ca cei de acolo sa decida ce este de facut si in cel mai scurt timp sa-mi trimita un raspuns oficial in ce priveste cazul Doina Bumbea. Dupa cum bine ne cunoastem intregul sistem politic, administrativ roman, acele raspunsuri n-au ajuns niciodata. si mai trist, nu-i asa?”.

in 1970, Doina Bumbea parasea Romania, casatorindu-se cu un cetatean italian. in Italia, pictorita avea sa locuiasca opt ani, incercand sa isi cladeasca o cariera in complicata lume artistica italiana. in 1978, Doina Bumbea porneste cu un avion spre Japonia, unde ii fusese promisa o expozitie grandioasa la Tokio. Acesta este momentul in care destinul artistei ia o turnura intunecata. Informatiile aparute ulterioar, puse cap la cap, indica faptul ca Doina Bumbea, in drumul ei spre tara Soarelui Rasare, urma sa faca escale la Moscova si apoi la Phenian. in acest punct, filmul vietii pictoritei se destrama si Doina Bumbea ajunge in detentia serviciilor secrete nord-coreene.

Un alt militar american care a dezertat in Coreea Nord, Charles Jenkins, il descrie pe James Dresnok ca fiind un barbat violent.

Declaratiile fiilor

„Tatal nostru a fost primit in bratele Republicii si s-a bucurat de iubire si ingrijire din partea partidului pana la decesul lui, la varsta de 74 de ani”, a declarat Ted Dresnkok, cel mai mare dintre cei doi fii.

in clip, Ted, la fel ca fratele sau, poarta uniforma armatei poporului coreean. in piept, are prinsa o insigna pe care figureaza fondatorul Coreii de Nord, Kim Ir-Sen, precum si fiul si succesorul lui, Kim Jong-Il.

Evocand recenta agravare a tensiunilor intre Washington si Phenian pe marginea programului sau balistic si nuclear, Ted Dresnok, care poarta si numele nord-coreean Hong Soon-Chol, i-a atentionat pe „imperialistii americani” ca alimenteaza o „isterie belicoasa” fara a sti nimic despre armata Coreii de Nord sau despre poporul acestei tari. Daca va izbucni un razboi, „nu vom rata ocazia sa radem SUA de pe harta lumii, pentru totdeauna”.

„il avem pe scumpul nostru lider suprem Kim Jong-Un”, adauga James Dresnok, alias Hong Chol. „Daca el este de partea noastra, victoria este certa”, subliniaza el.

in 2006, James Dresnok senior, zis Joe, a fost subiectul unui document britanic, A trece frontiera, in care el se declara multumit de viata sa in Phenian, unde oamenii beneficiaza in general de un nivel de viata mai bun decat in alta parte in Coreea de Nord. intr-un interviu pentru CBS, el a declarat ca nu ar pleca niciodata de la Phenian, „chiar daca i se va pune pe masa un miliard de dolari de aur”, scrie Digi24.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP