Arma romaneasca de asalt produsa la standarde NATO! Dezvolta o viteza la gura tevii de peste 800 de metri pe secunda!

1216

Fabrica de Arme Cugir a proiectat o noua arma de asalt, denumita NAT1, care va putea fi produsa, in serie, in viitorul apropiat. Arma este perfect compatibila cu cele existente in dotarea armatelor din tarile NATO.

Directorul Fabricii de Arme Cugir,Nicolae Mihailesc, a declarat ca prototipul este fabricat recent, prima arma de acest gen fiind scoasa in urma cu 30 de zile.

”Prototipul e fabricat pe liniile existente ale societatii Fabrica de Arme Cugir. Deci nu am venit cu investitii noi deocamdata. L-am realizat pe liniile de fabricatii ale produsului 5.45 care actualmente se afla in dotarea armatei. Necesitatea a aparut odata cu aderarea Romaniei la NATO si trecerea pe armamentul compatibil din punct de vedere tehnic pe armamentele compatibile NATO”, a spus Nicolae Mihailesc. NAT 1, cum a fost denumita, va fi o pusca romaneasca foarte competitiva, calibrul 5,56X45 NATO. Directorul general al fabricii, Nicolae Mihailesc, a declarat ca asteapta raportul final cu privire la aceasta arma, care ar trebui sa fie disponibil in aproximativ doua saptamani.

”Va fi o reusita. Urmatorul pas, vom astepta comenzi interne de la Ministerul de Interne”, a spus acesta. Modelul a fost realizat pe liniile tehnologice existente la aceasta ora la fabrica din Cugir, iar proiectarea pustii de asalt apartine in totalitate specialistilor in cercetare si dezvoltare din cadrul fabricii. Directorul Nicolae Mihailesc a refuzat deocamdata sa ofere prea multe detalii tehnice, dar a spus ca arma este ”perfect compatibila” cu cele existente in prezent in dotarea NATO.

Ca performante, NAT 1 este comparabila cu aceleasi arme ale soldatilor NATO, in special cu pustile americane din seria M. ”Am participat la primele teste din programul de omologare la unitatea militara din Targu Mures. Are un incarcator de 30 de cartuse, dezvolta o viteza la gura tevii de peste 800 de metri pe secunda, se incadreaza in normele NATO, atat la calibru, cat si la conditiile tehnice. Dupa terminarea omologarii cu Ministerul Apararii, asteptam in primul rand comenzi de la Armata Romana, pe intern, dar totodata avem semnale si ne vin oferte si din extern”, a mai spus Nicolae Mihailesc. Arma are un cost de productie similar cu produsele pe care Fabrica de Arme Cugir le are in fabricatie si in prezent este in program de testare si omologare. ”Noi am parcurs programul de testare omologare si asteptam sa primim raportul final”, a mai spus Nicolae Mihailesc. Fabrica de Arme Cugir a produs zece arme de acest tip, iar cinci au intrat in testare. Dupa ce va fi omologat, reprezentantii Fabricii de Arme Cugir asteapta oferte si din Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Fabrica de Arme din Cugir nu va renunta la productia renumitelor arme Klashnikov, in ciuda unor semnale publice transmise in urma cu cateva luni dinspre Ministerul Apararii.

”Nu cred ca se va renunta la productia de AKM nici acum si nici in viitor pentru ca avem contracte externe in derulare care se deruleaza si in viitor”, a adaugat Nicolae Mihailesc. Fabrica de armament din Cugir produce si arme destinate sectorului civil, de exemplu pusti de vanatoare. Principala piata de desfacere o reprezinta Statele Unite ale Americii, dar si state europene precum Germania, Belgia si Spania. Cea mai vanduta arma produsa in judet este AKM-ul in toate variantele sale, scrie Adevarul.