Anuntul autoritatilor in privinta despagubirilor pentru crescatorii de porci! Sunt deja peste 800 de focare!

594

In mijlocul epidemiei de pesta porcina africana, care face deja prapad in mai multe judete din tara, autoritatile intarzie sa le dea un raspuns crescatorilor de porci care asteapta sa fie despagubiti.

Seful PSD Liviu Dragnea a cerut ca oamenii sa fie platiti nu la greutatea animalului din momentul sacrificarii, ca pana acum, ci la cea pe care ar fi avut-o de Craciun, iar Guvernul cauta solutii, dar si banii necesari unei asemenea masuri.

La Tichilesti, judetul Braila, oamenii ramasi fara porci, in urma pestei porcine africane, sunt descumpaniti. Se plang ca animalele le-au fost cantarite ″din ochi″⁣ si ca nici macar nu stiu daca autoritatile ii vor despagubi pentru greutatea pe care ar fi avut-o porcii in ajunul Craciunului, asa cum a cerut seful PSD.

Doamna: “Ei se vaita de bani, de unde sa ne mai despagubeasca. Nu trebuia sa ne ia porcii din batatura. Nu ne despagubesc cu nimic.”

Pana acum, Autoritatea Sanitara Veterinara si Ministerul Agriculturii nu au dat un raspuns despre cum vor fi despagubiti fermierii, dupa solicitarea facuta de liderul PSD.

Cele mai recente informatii, de acum cinci zile, arata ca autoritatile au evoluat situatiile a 1.890 de fermeri, iar despagubirile au fost stabilite la 6,7 milioane de lei.

Banii sunt insa pe hartie pentru ca, practic, in conturile fermierilor au intrat doar 222 de mii de lei, adica o suma de 30 de ori mai mica! Fermierii au primit undeva intre 8 si 12 lei pe kilogram de animal, la greutatea din momentul sacrificarii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, da asigurari insa ca niciun crescator de porci nu va ramane cu paguba. Deocamdata, nu exista fonduri, pentru ca inca nu s-a facut rectificarea bugetara. Iar in fondul de urgenta, cel destinat situatiilor de urgenta, NU mai este niciun leu, spune ministrul Finantelor.

Guvernul trebuie sa-i despagubeasca urgent pe fermieri, spune fostul comisar european pentru agricultura Dacian Ciolos.

“Proprietarii vor incerca sa-i ascunda, pentru ca nu vor mai avea incredere ca vor fi despagubiti, exista riscul masiv de amplificare a virusului’’, spune Ciolos.

intre timp, molima pestei se extinde cu repeziciune, semn ca autoritatile sunt depasite de situatie. Acum exista peste 800 de focare in 11 judete, iar numarul porcilor ucisi trece de 128 de mii.

Crescatorii ramasi fara porci pot spera doar sa primeasca un raspuns de la autoritati saptamana aceasta, cand Guvernul discuta rectificarea bugetara. La fel si angajatii fermelor care si-au pierdut locurile de munca.

Sursa: Protv