Stiri Romania

Analiza Euronews: Rezultatul unui an de proteste in Romania!

Televiziunea paneuropeana Euronews dedica, in pagina sa electronica, o analiza ampla framantarilor socio-politice din Romania.”Anul plin de proteste din Romania nu a putut aduce o schimbare pe termen lung, spun unii”.

De anul trecut, scrie Euronews, Romania a trecut prin „valuri de proteste”, amintind de inceputul miscarilor de strada, in ianuarie 2017, impotriva controversatei Ordonante de Urgenta 13.

in articol este citat lectorul universitar al Departamentului de stiinte Politice al UBB Cluj – George Jiglau: „Asta este ceea ce se intampla cu protestele in Romania, au succes doar pe termen scurt. Dar faptul ca gasim atat de des motive de a protesta demonstreaza ca, pe termen lung, miza nu se schimba. Suntem in acelasi tip de paradigma politica”.

Loading...

George Jiglau mai spune ca protestul este o manifestare democratica binevenita, insa cetatenii nu trebuie sa se rezume doar la aceasta metoda, ci sa isi exercite si dreptul la vot.

Euronews aminteste si de caderea Guvernului Ponta pe fondul tragediei de la Colectiv si despre cum, la mai putin de un an distanta, PSD a revenit puternic la guvernare.

Aceasta revenire, spune specialistul UBB in stiinte politice, trezeste un semn de intrebare: daca protestarii scosi in strada de drama de la Colectiv au votat sau nu la ultimele alegeri parlamentare.

George Jiglau considera ca una dintre probleme profunde ale polticii romanesti, indiferent de gasirea unor „tapi ispasitori”, este aceea ca „modul in care se produc lideri nu se schimba”.

Un alt subiect abordat de jurnalistii Euronews este recenta demisie a lui Mihai Tudose de la sefia Executivului.

Euronews mai scrie ca, dincolo de peisajul unei crize de legitimitate politica, unii intrevad o raza de optimism, arata Digi24.

Lucian Davidescu, redactor al platformei Romania Curata, a declarat pentru Euronews ca balanta puterii in interiorul PSD ar putea anunta si o schimbare in politica.

„Pe de o parte, partidul este mai puternic ca oricand si este dificil de previzionat cum ar putea pierde. Pe de alta parte, Liviu Dragnea a pierdut multa putere, intr-un anumit sens. in urma cu un an, parea foarte probabil ca el sa fie urmatorul candidat la prezidentiale. Acum este putin probabil, deoarece a devenit prea slab. Acest lucru va schimba dramatic balanta puterii, imediat ce membrii de partid vor realiza ca pentru a castiga viitoarele alegeri ar putea fi nevoiti sa isi schimbe abordarea, inclusiv in privinta legilor justitiei si a anticoruptiei. Dragnea are probleme personale care nu sunt impartasite de intregul partid. Cat timp el este liderul, ei vor incerca sa il acopere, dar in momentul in care nu va mai fi la putere, ei isi vor vedea de propria agenda”, precizeaza Davidescu in finalul articolului.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP