Analiza Deutsche Welle: Romania si Bulgaria fac presiuni sa intre in Schengen, dar se pare ca vor ramane „copiii problema ai UE”!

502

Romania si Bulgaria, care nu pierd nicio ocazie sa se prezinte drept state UE stabile si sigure, fac presiuni sa fie primite in zona Schengen, dar se pare ca vor ramane ”copiii problema ai Uniunii Europene”, scrie Deutsche Welle.

Ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva a indemnat din nou UE sa-si extinda frontiera zonei de libera circulatie Schengen.

intr-un interviu acordat recent cotidianului german Die Welt, ea nu a indemnat doar la ridicarea controalelor temporare la frontiere in Uniune, ci a cerut ca tara sa si Romania sa fie primite in Schengen pana la sfarsitul anului.

Propunerea sefei diplomatiei bulgare are o oarecare greutate politica, in contextul in care Bulgaria detine presedintia semestriala a Consiliului european, insa initiativa nu este deloc noua.

Politicieni romani si bulgari cer aderarea la Schengen regulat, inca de la aderarea celor doua tari la UE, la 1 ianuarie 2007, insa de fiecare data cererile le-au fost respinse din cauza unor deficiente in domeniul statului de drept si luptei impotriva coruptiei.

Desi Comisia Europeana (CE) considera ca ambele state UE indeplinesc criteriile ”tehnice”, un numar de state UE cu Franta si Germania in frunte si-au exprimat rezervele. Iar unii critici considera ca pe buna dreptate, ca aderarea ar fi prematura.

Ministrul bavarez de Interne Joachim Herrmann, unul dintre cei mai sceptici critici, aprecia intr-un interviu recent ca ar fi de dorit ca Romania si Bulgaria sa adere la Schengen pe termen lung, insa a subliniat ca este necesar ca securitatea cetatenilor germani sa nu fie periclitata.

in opinia sa, amenintarea ”coruptiei extinse si problemele masive cu crima organizata” aferente Romaniei si Bulgariei este pur si simplu prea mare.

El a notat totodata ca ar fi imposibila o justificare a reintroducerii controalelor la frontiera germano-austriaca in paralel cu o ridicare a controalelor la frontierele romana si bulgara cu Schengen, inaintea garantarii protectiei frontierelor externe ale Uniunii.

inaintea alegerilor legislative din septembrie, Angela Merkel si-a exprimat sustinerea fata de aderarea tuturor statelor membre UE la Schengen.

Merkel a catalogat propunerea presedintelui CE Jean-Claude Juncker de admitere cat mai rapid posibila a Romanieii si Bulgariei in Schengen drept o ”abordare rezonabila”.

insa ea a indemnat in acelasi timp la prelungirea controalelor la frontiera Germaniei, evocand o lipsa de protectie la frontierele externe.

”Atat timp cat protectia la frontiera externa nu va functiona asa cum avem in vedere, este absolut sa existe controale la puncte critice de pe frontiere interne”, sublinia Merkel intr-un interviu.

Juncker a devenit mai rezervat in indemnurile sale cu privire la aderarea la Schengen, cel putin in privinta Romaniei.

El a declarat recent la Bruxelles ca Romania a facut pasi mari in privinta statului de drept, insa a adaugat ca CE nu va accepta noi evolutii, referindu-se la incercarile PSD de a slabi independenta sistemului judiciar si de a reduce eforturile in lupta impotriva coruptiei.

El a spus ca daca Romania nu-si revizuieste reformele, acest lucru va afecta discutiile cu privire la aderarea sa la Schengen.

in total 26 de tari sunt in prezent parte la Acordul Schengen din 1958, care a abolit pasaportul si controalele la vama intre tarile participante.

Douazeci si doua dintre ele sunt state membre UE, mai putin Regatul Unit si Irlanda, care nu au dorit sa adere, Croatia, Cipru, Bulgaria si Romania.

Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia sunt semnatare din afara UE ale Acordului Schengen.

in pofida faptului ca acordul prevede deschiderea frontierelor intre statele semnatare, unele frontiere au fost reinstituite temporar in urma valului migratiei din 2015.

in contextul unor ingrijorari cu privire la terorism, CE si-a anuntat intentia de a permite sa se impuna si in viitor controale in zona Schengen.

in prezent, o tara poate sa prelungeasca asemenea politici cu privire la controlul la frontiera la fiecare sase luni. Cea mai recenta astfel de prelungire urmeaza sa expire in mai.

Bruxellesul a propus o prelungire a acestor controale pe o perioada de pana la doi ani, din cauza situatiei actuale in domeniul securitatii.

in prezent, in tari ca Austria, Franta si Germania au loc misiunii de patrulare la frontiere. Cele mai multe dintre aceste tari spun ca fac acest lucru nu din cauza unei amenintari teroriste acute, ci din cauza unei lipse de protectie la frontierele externe ale UE.

Sursa: News.ro