Economic

Analiza Bloomberg: Ultima data cand Romania a depasit China, statul roman a ajuns sa imprumute 20 miliarde de euro!

 

O analiza publicata in Bloomberg arata ca ultima data cand economia Romaniei a depasit-o pe cea a Chinei a fost in 2008, fiind si anul cand criza financiara a cuprins mare parte din planeta. Politicienii s-au bucurat de acel succes inainte ca statul sa fie puternic afectat de criza, fiind nevoita sa solicite asistenta financiara internationala de 20 de miliarde de euro.

Loading...

La aproape un deceniu mai tarziu, cresterea Romaniei – 8,8% crestere anuala in cel de-al treilea trimestru al lui 2017 – eclipseaza din nou a doua cea mai mare economie a lumii, China, ca rezultat al unui boom determinat de consum, care a fost stimulat de reducerea taxelor si de marirea salariilor in sectorul public.

Alte valori, cum ar fi inflatia si deficitul de cont curent, in timp ce sunt ingrijoratoare, nu sunt la nivelurile care au precedat ultima prabusire. Dar cateva sunt incomode. „Aceasta crestere de tipul celei a Chinei ar trebuit sa ii faca pe decidenti sa se intrebe ce vor face in continuare”, a declarat Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank Romania si seful Consiliului Fiscal.

„Romania se confrunta cu derapaje pe care pietele financiare nu le vor ignora”, spune el. Dezechilibrele din prezent nu sunt neinsemnate. Deficitul bugetar se apropie de limita admisa de Uniunea Europeana, cererea consumatorilor sporeste importurile si umfla deficitul de cont curent, iar cresterea preturilor la consumator isi accelereaza ritmul, dupa prima deflatie de la comunism. Randamentele obligatiunilor au urcat deja, anticipand ca banca centrala va incheia in curand perioada de doi ani de dobanzi la niveluri mici record.
Leul este cea mai slab performanta valuta din Europa de Est in comparatie cu euro, anul acesta. Romania ramanand in continuare a doua cea mai saraca tara a UE, la un deceniu dupa aderare, Guvernul declara ca sunt necesare politici precum cresterea salariului minim pentru a reduce decalajul de venituri fata de vestul bogat al Uniunii.

Banca centrala se teme insa ca politica fiscala neglijenta vine in detrimentul investitiilor, care au scazut. Guvernatorul Mugur Isarescu este ingrijorat ca experienta din 2008, cand politicienii romani s-au batut pe spate ca au depasit China, a fost uitata. „Nu suntem impotriva stimularii consumului sau a cresterii salariilor, dar trebuie sa fim atenti la doza – cat de mult poti accelera fara a trebui sa franezi brusc?”, a spus el. „De cate ori trebuie sa ne spargem capul pana cand invatam lectia?”, s-a intrebat guvernatorul, conform Adevarul.

 

 

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP