Americanii au construit un hangar de un miliard de dolari la Campia Turzii, unde ar putea desfasura avioane fara pilot MQ-9!

431

Fortele aeriene americane (U.S. Air Force) au construit un hangar la Baza Aeriana 71 de la Campia Turzii, ce ar putea fi folosita pentru a gazdui avioane fara pilot MQ-9 Reapers si a sprijini operatiuni de culegere de informatii in Europa de Est si zona Marii Negre, scrie publicatia Defense News.

Fortele aeriene ale SUA in Europa au refuzat sa comenteze daca au planuri concrete sa inceapa operarea de drone MQ-9 de la Campia Turzii in viitorul apropiat, insa noua facilitate ar putea deschide calea pentru prima desfasurare a acestor avioane fara pilot in Romania.

‘Ca politica, nu facem speculatii cu privire la dezvoltari potentiale sau viitoare miscari de unitati de aviatie. Fortele aeriene ale SUA in Europa desfasoara in mod curent miscari de aparate de zbor pe teritoriul Europei pentru familiarizare cu terenul, pentru antrenament si sustinerea obiectivelor de comanda’, a declarat capitanul Nathan Czuba, manager de program pentru Initiativa de Descurajare Europeana, intr-un comunicat.

Conform unui document al U.S. Air Forces Europe care listeaza proiecte de constructii la Campia Turzii, noul hangar de 950 de milioane de dolari va putea gazdui drone de altitudine medie, probabil de tipul MQ-9, singurul sistem aerian MALE fara pilot aflat in dotare, cu respectarea ‘tuturor cerintelor de securitate’ necesare pentru operatiunile fara pilot.

Cu prilejul unei deplasari la baza in luna iulie, reporterul Defense News a vazut hangarul finalizat, la doar cateva luni dupa terminarea constructiei.

Aceasta a fost ridicata de o echipa de opt persoane a US Air Force intre octombrie 2017 si mai 2018, a declarat generalul de brigada Roy Agustin, directorul de logistica al U.S. Air Forces, intr-un interviu din 31 iulie.

Chiar daca US Air Force pastreaza tacerea in ce priveste momentul in care ar putea avea loc desfasurarea MQ-9 in Romania, pare probabil ca este doar o chestiune de timp pana cand drone Reapers vor incepe sa functioneze de la Campia Turzii, acum ca infrastructura necesara a fost construita, scrie Agerpres.

Air Force si-a exprimat in mod clar interesul in a-si intari operatiunile de culegere de informatii, supraveghere si recunoastere in Europa de Est.

in mai, fortele aeriene americane au inceput sa opereze drone MQ-9 de la baza Miroslawiec din Polonia, facand insa publice foarte putine informatii despre aceasta, indicand doar ca dronele nu sunt dotate cu arme si sunt folosite doar pentru misiuni de culegere de informatii, supraveghere si recunoastere.

Cel mai probabil, Air Force va folosi dronele MQ-9 desfasurate in Romania pentru a monitoriza Marea Neagra, care, potrivit lui Jim Townsend, fost asistent adjunct al secretarului apararii intre 2008 si 2017, se afla sub o presiune tot mai mare din cauza consolidarii prezentei navale a Rusiei, in conditiile unei capacitati reduse a marinelor militare romana si bulgara de a o descuraja.

Reaper, fabricat de General Atomics, poate fi dotat cu rachete pentru misiuni de lupta, dar poate fi desfasurat si intr-o configuratie doar pentru misiuni de culegere de informatii, supraveghere si recunoastere.

Daca va fi desfasurat in Romania, MQ-9 ar fi lansat si recuperat la Campia Turzii de personalul militar american de acolo.

Senzorii cu care este dotat MQ-9 ar putea fi folositi pentru a furniza o imagine in timp real a activitatilor Rusiei in Marea Neagra – ce nave intra si ies, activitatea submarina, transportul de senzori sau echipamente de aparare aeriana precum S-400 in apropierea litoralului rusesc – in special in apropiere de Crimeea, si ar putea furniza alerte timpurii privind activitati ostile, a afirmat Townsend.

‘Cred ca semnalul pentru rusi este ca atat NATO, cat si SUA, consideram Marea Neagra la fel de importanta din punctul de vedere al stabilitatii, ca si al descurajarii, si consideram Marea Neagra la fel de importanta ca Baltica’, a adaugat el.

Maiorul Cosmin Tanase, care conduce din partea romana biroul de sprijin la Baza Aeiana 71, a declarat pentru Defense News in iulie ca aceasta constructie militara de la Campia Turzii evidentiaza cooperarea intre armatele americana si romana. ‘Acest proiect este un semn ca vreti cu adevarat sa dezvoltati relatia pe care o aveti aici in Romania’, a subliniat el.