Politic

AmCham Romania, despre Legile Justitiei: Coruptia ramane amenintare grava si obstacol major impotriva dezvoltarii tarii

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), care reprezinta interesele unor companii americane care au investit in Romania, a reactionat, vineri, la modific[rile aduse Legilor Justitiei anuntate de ministrul Tudorel Toader.

AmCham Romania solicita dezbaterea transparenta a pachetului de legi privind Justitia, „pe baza unor politici moderne si a bunelor practici in domeniu”.

Reactia vine dupa ce ministrul Toader a prezentat, miercuri, proiectul de reforma a Legilor Justitiei, el anuntand modificari semnificative care vizeaza statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Loading...

Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de presedintele Klaus Iohannis, care a afirmat ca modificarile reprezinta „un atac asupra statului de drept” si asupra luptei anticoruptie, iar daca vor fi adoptate ele vor „anula” eforturile Romaniei din ultimii zece ani.

„Este nevoie ca institutiile statului sa actioneze in parametrii constitutionali, cu respectarea valorilor democratice, prin consultari publice de substanta si dialog institutional constructiv si in termeni rezonabili pentru toate partile implicate”, a mentionat AmCham Romania.

AmCham cere „asigurarea unei justitii independente si eficiente in limitele cadrului constitutional, ferite de ingerinte partizane, politizare si enclavizare”.

Asociatia mai solicita „implementarea pragmatica a regulilor de buna guvernare, in special in ceea ce priveste transparenta si predictibilitatea la toate nivelurile procesului legislativ” si „dezvoltarea unui model de tara multi-generational, asumat consensual, pentru o Romanie prospera, cu o identitate vibranta si competitiva, valori comune si domenii de performanta sustenabila, o ancora unitara de stabilitate regionala si europeana si un partener strategic predictibil si credibil”.

AmCham avertizeaza ca toate aceste masuri sunt necesare in baza unor principii precum echilibrul puterilor in stat, independenta Justitiei, cresterea capacitatii de buna guvernare si combaterea coruptiei si abuzului de putere.

Potrivit asociatiei, este nevoie de combaterea coruptiei, „care ramane o amenintare grava si directa la securitatea nationala si un obstacol major impotriva dezvoltarii Romaniei, prin capturarea si irosirea unor resurse critice in detrimentul proiectelor strategice nationale de care Romania are atata nevoie pentru a recupera decalaje in domenii cheie pentru societate si economie”.

AmCham reprezinta interesele a circa 400 de companii americane care au investit peste 20 miliarde de dolari din 1993 pana in prezent.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP