Ambasadorul Germaniei acuza „inalti politicieni romani” de defaimarea minoritatii germane!

372

Cord Meier-Klodt, reprezentantul diplomatic al Germaniei la Bucuresti, sustin ca ar fi util ca Guvernul sa se distanteze public de afirmatiile defaimatoare la adresa minoritatii germane.

Ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, Cord Meier-Klodt, a afirmat, luni, ca ar fi util daca intreg Guvernul s-ar distanta public de defaimarile la adresa minoritatii germane.

“Recentele afirmatii defaimaitoare ale unor inalti politicieni romani la adresa minoritatii germane sunt total inacceptabile. Sunt foarte recunoscator ca ministrul Afacerilor Externe a respins cu fermitate aceste defaimari (…) multe alte voci din sfera politica, din societatea civila, dar si multe voci individuale si-au exprimat solidaritatea. Este motivul pentru care as vrea sa va multumesc si aceasta e expresia vie a solidaritatii europene. Nu vreau sa va ascund ca ar fi util daca si intregul Guvern al Romaniei s-ar distanta public neconditionat de aceste defaimari, pentru ca aceste defaimari au importanta pentru toti, nu doar pentru minoritatea germana, ne afecteaza pe toti”, a declarat ambasadorul Germaniei, la dezbaterea “100 ani – Romania moderna si rolul minoritatilor. Minoritatea germana ca stimulent al dialogului comunitar”.

El a afirmat ca Romania moderna a parcurs cu succes un secol intreg plin de “provocari uriase si catastrofe ingrozitoare” ca o tara unita, plurietnica, pluriculturala, plurilingvistica si plurireligioasa, unita in diversitate, de fapt ca “o mica Europa timpurie”. Meier-Klodt a adaugat ca acest aspect merita sa fie mentionat mai des, mai ales in contextul Centenarului.

Ambasadorul Germaniei a mai spus ca minoritatile cladesc punti intre Romania si tarile lor de origine.

Prezent la aceeasi dezbatere, organizata la initiativa initiativa Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-Germana, consilierul prezidential Sergiu Nistor a declarat ca trebuie condamnata ferm aruncarea de acuzatii privind minoritatea germana.

“Alaturi de cea a romanilor, fundamentala, contributia minoritatii germane sau a altor etnii s-au adaugat benefic la constructia statului roman modern (…) prin particularitatile acestei relatii interetnice care este o adevarata bogatie a tarii noastre, Romania se prezinta pe plan international ca un exemplu de convietuire etnica si spatiu al dialogului intercomunitar (…) Trebuie condamnate ferm aruncarea de acuzatii absurde si vehicularea de asertiuni mincinoase despre minoritatea germana din Romania si trecutul ei. Asistam de ceva timp la dezvoltarea unui discurs al urii ce are ca tinta minoritatea germana, institutiile sale reprezentative si pe liderii sai. Acest curs periculos si nedemn trebuie oprit in primul rand prin interventia cu celeritate si fara echivoc a responsabililor guvernamentali si, acolo unde e cazul, prin asumarea unor decizii politice si gesturi corespunzatoare”, a spus Sergiu Nistor.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe George Ciamba a spus ca Romania este tara diversitatii, fiind marcata de variante influente culturale. El a precizat ca alaturi de populatia majoritara romaneasca pe teritoriul tarii locuiesc 20 de minoritati nationale istorice. Ciamba a declarat ca minoritatea germana a fost un catalizator al relatiilor bilaterale, ca a avut si are un rol important in dezvoltarea societatii civile. El a mentionat si ca Germania este al treilea investitor strain in economia romaneasca.

“Dezavuam si respingem cu fermitate orice fel de luari de pozitie, orice fel de defaimari care aduc atingere imaginii minoritatii germane si reafirmam aprecierea pentru loialitatea acestei minoritati de-a lungul timpului si pentru modelul de convietuire interetnica si interconfesionala oferit”, a afirmat Ciamba.

La randul sau, filosoful Andrei Plesu, presedintele Forumului de Cooperare Bilaterala Romano-German, a declarat ca i s-a parut “brutal” ca unii politicieni sunt dispusi sa stigmatizeze un coleg pentru ca apartine minoritatii germane.

“Fara prezenta germana si nu numai la varf, pentru ca fara Carol I nu se poate gandi integrarea Romaniei in modernitate, dar si in mediul academic, mediul literar, fara prezenta germana ritmul nostru de integrare ar fi fost mai lent si din cauza asta mi s-a parut cu atat mai suparator, mai brutal sa aud politicieni de azi care sunt dispusi sa stigmatizeze un coleg politician pentru simplul fapt ca apartine minoritatii germane”, a spus Plesu.

Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), Paul Jurgen Porr, a declarat ca din 2014 a inceput o campanie de denigrare a FDGR. ”tinta era Iohannis, noi doar victime colaterale (…) aceasta campanie s-a exacerbat in ultimul timp”, a declarat presedintele FDGR.

Sursa: Agerpres