Ambasadorul Canadei: Romania are in continuare o problema de imagine si e incorect!

470

Romania are in continuare o problema de imagine in Europa de Vest, Canada si SUA si este incorect ca se intampla asta, a declarat ambasadorul Canadei la Bucuresti, Kevin Hamilton. Acesta s-a intalnit, marti, cu conducerea Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi.

Potrivit unui comunicat de presa remis, miercuri, de universitatea ieseana, ambasadorul Canadei a declarat ca are ca obiectiv, in mandatul sau din Romania, sa corecteze imaginea gresita pe care tara noastra o are.

„Desi a facut progrese considerabile in ultimii 30 de ani, Romania are in continuare o problema de imagine in Europa de Vest, Canada si Statele Unite ale Americii si este incorect ca se intampla asta.

Imaginea este aceea a unei tari post-comuniste care se bazeaza in mare parte pe agricultura, cand realitatea este, iata, cea din institutia dumneavoastra, care participa la cele mai inovative proiecte de cercetare din Europa si din lume, printre care amintesc domenii precum robotica, ingineria chimica, inteligenta artificiala, dar si altele.

Asta este Romania noua si Romania reala”, a declarat seful diplomatiei canadiene.

Kevin Hamilton s-a intalnit cu membri din conducerea Universitatii Tehnice si a vizitat cateva dintre laboratoarele de ultima generatie ale institutiei, potrivit sursei citate.

Totodata, in prezenta ambasadorului, a fost semnat si un protocol de colaborare intre Universitatea din Iasi si Universitatea din Ottawa.

Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” Iasi a incheiat, in primavara acestui an, un memorandum de intelegere cu Universitatea din Ottawa, iar, marti, in prezenta ambasadorului, rectorii celor doua universitati, Dan Cascaval si respectiv Ioan Nistor, fost student al universitatii iesene, au semnat un acord Erasmus+ intre cele doua institutii de invatamant superior.

„Daca Erasmus era un program strict european, acum, cu Erasmus+, exista oportunitati pentru canadieni sa vina in Europa si europeni sa mearga in Canada. Cand Universitatea din Ottawa a semnat acel memorandum cu TUIASI, ideea a fost de a initia astfel de programe Erasmus+.

Astfel, vom avea studenti, masteranzi si doctoranzi care vor veni aici pentru perioade de pana la patru luni, dar si profesori si personal academic, iar speranta noastra este ca, in viitor, sa mai incheiem astfel de acorduri”, a declarat Ioan Nistor, de la Universitatea din Ottawa.

„Intr-adevar, avem o infrastructura impresionanta si moderna. Mai mult, avem sapte specializari in limba engleza, la licenta si la master, si am vrea ca in viitor sa fie mai multe. Avem relatii bune cu autoritatile locale si centrale, dar si cu mediul de afaceri, iar absolventii nostri ajung in companii din toata lumea”, a completat Dan Cascaval.

Anumite declaratii de marti ale ambasadorului Canadei au starnit furia ministrului pentru Mediu de Afaceri, Ilan Laufer.

Ambasadorul Canadei a declarat ca tara sa, alaturi de alti parteneri internationali, este ingrijorata de modificarile aduse la Legile Justitiei.

„Canada, ca si multi parteneri internationali, este preocupata si are aceeasi ingrijorare pe care o au multi dintre protestatari in ceea ce priveste reforma in Justitie si pachetul de legi care se dezbate in Parlament.

Din 2007 si pana in prezent, Romania a facut progrese remarcabile in lupta impotriva coruptiei si in constituirea independentei in acest sector. Multe parti din pachetul de legi amintit par ca vor inversa acest proces. De aceea, intelegem pe deplin nemultumirile protestatarilor”, a spus ambasadorul Hamilton.

Intr-un raspuns adresat ambasadorului, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, precizeaza ca acesta isi depaseste atributiile prin declaratiile facute si dezinformeaza, „instigand la o ruptura in societate”.

„Nu doar ca va puneti intr-o lumina prosta, dar si dezinformati. Prin urmare instigati la o ruptura in societatea romaneasca”, a scris Laufer pe Facebook.