Sanatate

Alimentele care au aceast culoare sunt cele mai sanatoase, sustin cercetatorii!

 

Instinctiv, culorile rosu si verde par niste indicatori importanti ai valorii energetice a unui aliment: mai ridicata sau mai slaba.

Loading...

Intr-un studiu realizat de o echipa italiana (Scuola Internazionale Superiore di Studi Avazanti), cercetatorii au explicat ca „primatele non-umane evalueaza calitatea nutritionala a fructelor si a legumelor in functie de intensitatea nuantelor de rosu si verde, rosul semnaland un aport de energie si proteine mai ridicat”.

Cum ramane cu fiinta umana? Studii anterioare au cercetat mai ales asocierea dintre culoarea produselor alimentare si aroma lor, dar putine au examinat legatura dintre culoarea si perceptia „instinctiva” a aportului caloric. Specialistii italieni au reunit voluntari carora le-au prezentat o multitudine de imagini cu produse alimentare si cu altele necomestibile (cum ar fi obiectele), reflectand o gama larga de culori, inclusiv rosu si verde, culori pe care ochii omului le recunosc extrem de bine (cu exceptia persoanelor care au probleme cu vederea).

Rezultatul arata in mod clar ca respectiva culoare influenteaza interesul starnit de un aliment (rata cu care el capteaza atentia) si estimarea valorii sale nutritive (calorii). Astfel, rosul declanseaza un raspuns mai rapid decat verdele si este asociat mai mult cu un aport superior de energie. Dar acest lucru nu este valabil decat pentru alimentele „proaspete”, „naturale” (carne si legume), nu pentru cele prelucrate si gatite si pentru produsele nealimentare.

Desigur, distinctia intre rosu si verde nu este intotdeauna transata in mod formal din cauza intensitatilor de culoare si a faptului ca cele doua culori – rosu si verde – pot fi gasite in acelasi aliment. Cu toate acestea, autorii considera ca „inspectia vizuala a unui produs alimentar, in special culoarea sa, constituie un element central al evalarii de catre oameni si ca, practic, ei au acelasi sistem de baza cu primatele non-umane”, fapt care face trimitere la cele mai indepartate origini ale fiintei umane.

Sursa: rador.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP