Economic

Agentia Moody’s avertizeaza: Cresterea rapida a salariilor pune in pericol competitivitatea economica a Romaniei!

Cresterea rapida a salariilor pune in pericol competitivitatea economica a Romaniei si amplifica deficitul de cont curent, potrivit raportului anual al agentiei de evaluare financiara Moody’s. Moody’s recomanda Romaniei sa tina sub control cheltuielile guvernamentale, sa creasca absorbtia fondurilor europene si sa intareasca guvernanta la companiile de stat.

”Cu toate ca Romania a trecut printr-o consolidare fiscala, politica expansionista din ultima perioada a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc dupa criza financiara mondiala. in acelasi timp, politica macroeconomica prociclica a dus la majorarea rapida a salariilor, punand in pericol competitivitatea economica si amplificand deficitul de cont curent”, a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepresedinte adjunct la Moody’s si autoare a raportului.

Romania a facut progrese reale in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creand conditii pentru o crestere economica solida. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Loading...

Moody’s se asteapta ca stimulii fiscali sa contribuie la o crestere economica solida pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta sa fie sustenabila. PIB-ul real ar trebui sa creasca cu 6,5% in 2015, urmand ca avansul sa incetineasca la 5% in 2018.

Factorii care vor alimenta cresterea economica, conduse de consumul privat, vor ramane probabil neschimbate, in conditiile continuarii politicii fiscale expansioniste in 2017-2018. Totusi, Moody’s anticipeaza o incetinirea a consumului privat, odata cu atenuarea impactului masurilor de stimulare fiscala, scrie news.ro.

in plus, reformele structurale limitate, vulnerabilitatile ramase la nivel institutional si politicile economice care impiedica investitiile private mai mari continua sa constranga potentialul de crestere pe termen lung al Romaniei, se arata in raport.

Situatia finantelor publice a continuat sa se deterioreze in 2017, iar Moody’s anticipeaza ca aceasta tendinta va continua in 2018. Asta din cauza masurilor fiscale si bugetare adoptate in perioada 2015-2016 in cadrul noului cod Fiscal, inclusiv o noua reducere a TVA, de la 20% la 19%, si a masurilor legislative adoptate de guvernul PSD de la inceputul lui 2017.

Moody’s se asteapta ca deficitul bugetar sa ramana la 3% din PIB in acest an si sa depaseasca acest nivel in 2018.

Cresterea economica solida a contribuit la scaderea usoara a raportului intre datoria publica si PIB de la circa 38% la 37,6% in 2016. in perioada 2017-2018, Moody’s prognozeaza ca acest raport va ramane aproape constant, fiind sustinut de accelerarea inflatiei si cresterea economica puternica.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP