Afacerile cu care romanii spera sa dea lovitura in urmatorii ani! Vezi in ce domenii au aparut peste 20.000 de firme

759

Romanii care au pornit afaceri in 2017 vor sa faca profit din comert, agricultura si constructii.

Acestea sunt domeniile in care au aparut peste 20 de mii de firme noi. Asta desi statisticile arata ca in comert si in constructii sunt si cele mai multe esecuri. Numai ca pentru antreprenorii debutanti, o firma de constructii, un service auto, sau un magazin la coltul blocului, par business-uri facile.

La 24 de ani, Alexandru este pregatit sa-si faca propria firma de constructii. Infiinteaza SRL-D, adica o afacere de debut, in care investeste 10.000 de euro, dar si speranta ca va reusi sa faca profit dintr-un domeniu in plin avant.

Alexandru Grigore: „Am obtinut un imprumut si am incercat sa ne dezvoltam, incercam sa realizam niste sape mecanizate si elicopterizate. Decat sa plecam afara, asa cum fac majoritatea tinerilor, am hotarat mai bine sa incercam sa facem ceva pe puterile noastre, arata stirileprotv.

Din 33 de mii de romani care s-au lansat in afaceri din 2011 si pana acum, cei mai multi – aproape 1.400 – au ales sa faca bani din constructii, arata statisticile. Transportul de marfuri a fost a doua alegere a debutantilor. Urmeaza comertul online, serviciile auto si cele de infrumusetare.

Aurimas Kacinskas, director firma de management risc comercial: ”Probabil principalul motiv este ca tinerii antreprenori care deschid aceste afaceri considera ca e destul de usor sa se mute de la firma pentru care lucreaza si sa-si deschida propria afacere, ca sa aiba parte de tot profitul, sa nu-l imparta.”

Domeniile alese cu precadere de antrepenori aflati la inceput sunt si cele in care afacerile au o ”viata” mai lunga, arata statisticile.

Afacerile de comert au o medie de varsta de 11 ani, pe cand cele de fabricare a painii, de mobila si de imbracaminte ”rezista” cam 9 ani. Transporturile si constructiile sunt si cele in top, cu o medie de ”viata” de 7 ani.

In general, insa, firmele romanesti au o durata de viata scurta – 40% dintre firmele care functioneaza acum au fost infiintate dupa anul 2011.

Din 1990 si pana acum, romanii au infiintat 2,8 milioane de firme dar, intre timp, 1,3 milioane dintre ele au disparut. Problema este ca, acum, la doua firme infiintate apare doar una singura.

Specialistii au observat insa ca, la inceputul acestui an, au aparut mai multe SRL-uri decat PFA-uri.

Cristian Barcan, director firma de infiintare companii: „Taxele generale percepute sunt undeva la 500 de lei, avand in vedere ca s-au eliminat suficiente taxe percepute de Registrul Comertului.”

In primele patru luni ale anului, in economie au aparut 45 de mii de firme, cu 2.700 mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.