Adevarul despre Marea Unire! Cum s-a infaptuit „acel 1 decembrie 1918”!

1201

 

Vineri, 1 decembrie se implinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. In urma cu aproape un veac 1228 de delegati si peste 100.000 de persoane s-au strans la Alba Iulia pentru a consfinti UNIREA tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul cu Romania.

Alba Iulia fusese aleasa de catre Consiliul National Roman Central, care avea sediul la Arad, pentru a adaposti intre zidurile ei pe reprezentantii poporului romanesc din Transilvania din doua motive istorice: la 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul isi facuse intrarea triumfala in Alba Iulia, cetatea fiind capitala domnitorului pe scurta perioada cat a durat Unirea celor trei principate (Muntenia, Moldova si Transilvania); in 1784, pe acelasi platou al Cetatii, Horia si Closca erau trasi pe roata in urma condamnarii lor, noteaza ziarulunirea.ro, care citeaza o publicatie ardeleneasca a vremii.

Cum s-a facut Marea Unire din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, conform unui ziar al vremii:

Inca cu zile inainte batranul Balgarad e in fierbere mare. Membrii Consiliului national local si ai comandei militare nu ajung sa mai faca fata telegramelor, telefonului si scrisorilor sosite din toate partile. Au cerut ajutor la Blaj si au primit de indata. Sosirea comitetului central.

Comitetul central de la Arad a sosit vineri cu trenul de seara. Trenul i-a adus pe toti membrii comitetului, pe numele lor: Dr. stef. C. Pop, Vasile Goldis, Dr. Aur. Lazar, Vasile Damian. Sosesc si teologii aradeni, ce au adus cu ei un superb steag de matase, dar si tarani si intelectuali din jurul Aradului.

S-au alaturat a doua zi, sambata, veniti tot cu trenul, alti intelectuali, dar si oameni de rand. Trenuri lungi au adus la Alba Iulia si sibieni sau clujeani, iar Alba devenea, astfel, neincapatoare. De la sate, o multime de oameni a poposit in orasul ce urma sa scrie istoria.

Erau ceasurile pranzului si convoiul stralucit nu se mai ispravea: ”Parea ca s-au ridicat si mortii din morminte, sa vina Ia marea sarbatoare a unitatii noastre”, statea scris in ziarele vremii, potrivit sursei citate.

„Era un ocean de capete, mii de mii, si codrii intregi de stindarde, cari imbiau privitorului cea mai sublima priveliste, ce se poate inchipui. Am ramas sguduiti de atata splendoare. Gazetarii unguri au evaluat multimea la 100.000 persoane si poate nu au gresit. Maret tablou si mareata manifestare a constiintei romanesti”.

„Campul lui Horea“ a fost impartit in 15 zone. Multimile au fost dirijate sa se aseze in functie de localitatile de provenienta.

in toamna anului 1918 atat criza din monarhia austro-ungara cat si cea din Imperiul Habsburgic, dar si ofensiva Antantei pe frontul din Macedonia au adus Puterile Centrale aproape de dezastru.

intre timp, masele populare din imperiul Austro-Ungar au dezmembrat monarhia dualista habsburgica, formand noi state nationale independente: Austria, Cehoslovacia, Polonia si Ungaria.

Astfel, Romania profita de ocazie si reintra in conflict declarand razboi Puterilor Centrale. Ajutata de trupele aliate de la Salonic, dar si de actiunea generalului Franchet d’Esperey, care a amenintat Ungaria, armata romana intra pe teritoriul Ungariei, ocupand pe rand orasele Targu-Jiu, Brasov si Sibiu.

in cursul lunilor octombrie-noiembrie 1918, in Transilvania revolutia burghezo-democratica se desfasura cu repeziciune. Consiliul National Roman pentru Transilvania negociaza fara succes cu guvernul maghiar renuntarea Ungariei la teritoriile transilvanene.

Au loc alegeri pentru Marea Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania si Ungaria, fiind alesi 1228 de membri care sa voteze reforme agrare, dar si posibila unire cu Romania.

Adunarea de la Alba Iulia a avut loc in faimoasa cetate a Balgradului si in imprejurimi, un loc istoric – capitala domnitorului Mihai Viteazul. Peste 150.000 de romani sositi din toata tara se incrucisau cu coloanele armatei Mackensen care, umilite, se intorceau spre Germania.

Cei 1228 de reprezentati ai diferitelor organizatii sociale, episcopi, delegati ai scolilor si ai uniunilor profesionale, dar si reprezentanti ai armatei au sosit alaturi de mii de oameni care au venit de peste Carpati, pregatiti pentru sarbatoare. Delegatii oficiali se aduna in sala Cazinei militare si adopta rezolutia unirii Transilvaniei cu Romania.

Rezolutia Marii Uniri

„Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare”, asa suna textul Rezolutiei citit de Vasile Goldis.

”Natiunea romana «scapata din robie – alearga In bratele dulcei sale mame… libertatea acestei natiuni inseamna unirea ei cu tara Romaneasca”, acesta este momentul cand uralele nu mai contenesc.

Printre alte proclamari ale documentului se mai numara autonomia provizorie a teritoriilor, libertatea nationala pentru popoarele conlocuitoare, libertatea confesionala, un regim curat democratic si reforma agrara radicala.

Unirea Transilvaniei cu Romania s-a incheiat la ora 12 a zilei de 1 decembrie 1918.

Dupa prabusirea regimului comunist din Romania, prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania. Aceasta prevedere a fost reluata de Constitutia Romaniei din 1991, in alineatul 2 al articolului 12, arata a1.