Stiri Romania

Adevarul despre fabuloasa avere a Casei Regale! De ce regele Mihai nu a vorbit public despre bani!

 

In anul 2015, TOP 300 Capital pozitiona Casa Regala a Romaniei pe locul 81, cu o avere estimata la 60 de milioane de euro. Administrata de Consiliul Regal, avutia Coroanei este compusa din patru castele, printre care si Pelesul, aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil si terenuri in Sinaia si cateva cabane in zona Azuga-Predeal. Pana nu demult, Regele Mihai a detinut si o casa la Versoix, in Elvetia, unde a trait departe de tara vreme de o jumatate de veac.

Regele si Regina Ana nu au vorbit niciodata public despre bani orice discutie pe aceasta tema fiind tabu. Au considerat mereu indecenta o astfel de abordare.

De la bun inceput trebuie facuta distinctia clara intre bunurile care au apartinut Domeniului Coroanei, inainte de 1948, si avutia personala a Regelui Mihai. Putina lume stie ca predecesorul Regelui Mihai – Carol I -, descendent al familiei princiare de Hohenzollern, a venit cu propria avere in noua sa tara. In plus, Casa Regala a beneficiat de numeroase donatii din partea marilor proprietari de pamant, a unor institutii sau a industriasilor care ofereau actiuni.

Loading...

Asa se face ca, de la venirea lui Carol I, in 1866, si pana la indepartarea lui Mihai, pe 30 decembrie 1947, Domeniul Coroanei a ajuns sa detina proprietati cu adevarat impresionante. in 1948, imediat dupa alungarea Regelui, comunistii au evaluat bunurile la o suma echivalenta, astazi, cu 860 de milioane de dolari. Totul a fost confiscat.

Documentele publicate de comunisti in Monitorul Oficial, imediat dupa abdicarea fortata a Regelui, vorbesc despre 29 de palate si castele, aproape patru milioane de actiuni, zeci de cladiri si cabane in toata Romania, cinci fabrici si peste 15 mii de hectare de teren arabil. Doua yahturi, aproape 137 de mii de hectare de padure si 708 medalii jubiliare si monede de aur in greutate totala de circa 15 kg, se adauga bunurilor luate de comunisti.

Comunistii si-au insusit bunurile personale ale regelui dar si cladiri, doua fabrici si aproape 20 de mii de hectare de padure. Pe toate canalele posibile, au incercat sa discrediteze familia regala si sa ii invete pe romani sa nu isi mai iubeasca monarhul. in presa, in cinematografie, dar si in manualele de istorie, s-a acreditat ideea falsa ca Mihai I a plecat din Romania cu tren ticsit cu valori, inclusiv cu tablouri scumpe.

In realitate, altfel a aratat viata in exil a familiei lui Mihai intai. Nascut sa fie rege, monarhul Romaniei a ajuns sa traiasca la limita subzistentei. Proaspat casatorit cu Ana de Bourbon, a locuit pe la rude, sau in chirie, si abia in 1976 a reusit sa cumpere o casa, la Versoix, in Elvetia, pe care avea sa o achite definitiv patru ani mai tarziu.Ca sa isi creasca fetele, a facut de toate. A cultivat zarzavaturi, trandafiri si crizanteme, pe care le vindea vecinilor, apoi a crescut gaini. A muncit, de asemenea, ca pilot de incercare si ca broker.

in tot acest timp, Securitatea comunista continua sa il denigreze. Propaganda anti-rege a continuat si in primii ani de dupa Revolutia din 1989. Abia in 2001, statul roman a decis sa ii restituie o parte din avere.

In urma cu 15 ani, Mihai I reintra in posesia Domeniul Regal de la Savarsin, din judetul Arad. De asemenea, i-au fost inapoiate de-a lungul ultimilor ani, 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil si terenuri in Poiana tapului, cateva cabane si cantoane in Azuga-Predeal. Perla Coroanei – Castelul Peles – a fost redobandita de familia monarhului abia in 2008, in acelasi timp cu Castelele Pelisor si Foisor. Pelesul a fost construit de Carol I din fonduri proprii si este unicat prin valoarea sa istorica si artistica.

Guvernul Romaniei a dorit sa cumpere proprietatea de la Sinaia si a evaluat-o la 30 de milioane de euro. Negocierile au esuat, insa, dar regele a fost de acord ca Domeniul sa ramana in administrarea statului si sa poata fi vizitat, in continuare. Despre valoarea de piata a Pelesului s-a vorbim mult, specialistii vorbind despre sume care pot pleca de la 150 de milioane de euro. Nu s-a pus insa in discutie, niciun moment, vanzarea Castelului.

Cat despre Palatul Elisabeta, din Bucuresti, resedinta oficiala a familiei regale, nu este proprietarea regelui. Este pusa la dispozitie de stat, pe perioada vietii regelui Mihai I, arata protv.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP