Stiri Romania

Adevarul despre accidentului aviatic de langa Moscova, care ar fi putut schimba soarta Romaniei!

Delegatia Partidului Muncitoresc Roman s-a deplasat la Moscova in dimineata zilei de 4 noiembrie 1957, in scopul participarii la sarbatorirea celor 40 de ani de la Revolutia bolsevica.

Evenimentul era programat pentru data de 7 noiembrie 1957. Delegatia romana era alcatuita din sase persoane: Chivu Stoica (prim-ministru al guvernului si conducatorul delegatiei), Grigore Preoteasa, Nicolae Ceausescu, Stefan Voitec, Leonte Rautu si Alexandru Moghioros.

Loading...

Liderii comunisti erau insotiti si de un personal tehnic format din Mihai Novicov (translator), ziaristul stefan Voicu, stenograful Ion Petrescu si ofiterul de Securitate Alexandru Mecu, garda de corp a lui Chivu Stoica. Grigore Preoteasa era la momentul respectiv secretar al CC al PMR cu Propaganda si Agitatia.

In avion trebuia sa se afle si Gheorghiu-Dej, insa acesta nu a mai mers la Moscova din motive medicale. Episodul este povestit de istoricul Adrian Cioroianu, in cartea ”Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc“.

”Avionul a facut o escala la Kiev, unde delegatia romana a avut o scurta intrevedere cu membri din conducerea RSS Ucraina, pentru ca la terminarea acesteia avionul sa isi reia drumul catre Moscova. insa, dupa putina vreme, el a fost intors din drum, la indicatiile primite de pe aeroportul din Moscova, din cauza unei periculoase lipse de vizibilitate datorata cetei foarte dense din apropierea orasului. Data fiind aceasta situatie, delegatia s-a intors la Kiev, unde trebuia sa se intalneasca cu delegatia maghiara, sosita cu un alt avion si care mergea tot la Moscova, cu acelasi scop. intr-un final, ambele avioane au redecolat. Cuprinsi fiind de oboseala, membrii delegatiei au transformat cele doua saloane ale avionului in sufragerii improvizate, in care pasagerii s-au intins in fotolii sau pe canapele si dormitau”, afirma Adrian Cioroianu.

Accidentul s-a produs in momentul in care avionul cu delegatia din Romania se pregatea sa aterizeze pe aeroportul moscovit Vnukovo. ”Din cauza proastei vizibilitati nava a ratat pista de aterizare, iar la scurt timp dupa prabusirea intr-o padure de langa aeroport, s-a aprins in flacari. Dar, pana sa explodeze avionul, noua persoane reusisera sa se salveze. Pilotii si Grigore Preoteasa au fost singurii morti.

Cel din urma se presupune ca se afla in picioare in momentul producerii accidentului, in timp ce povestea despre felul cum in America pasagerii sunt legati inainte de decolare si aterizare. Cei care au supravietuit impactului au fost dusi imediat la spitalul de partid Kremliokova, unde au fost vizitati de o delegatie sovietica, in frunte cu premierul Bulganin. Se incheiase, asadar, cariera unuia dintre cei mai importanti lideri de la momentul respectiv, un om de baza al echipei lui Dej”, afirma istoricul.

Nicolae Ceausescu a fost mult mai norocos si a scapat cu rani usoare. Certificatul medical eliberat la Moscova consemna: „Traumatism al partii externe a hemitoracelui drept si la gamba stanga. Plagi zgariate la fata, maini si picioare. Temperatura: 37,3 grade, stare generala satisfacatoare.“ Translatorul Mihai Novicov a publicat o carte cu memorii in care povesteste si filmul accidentului, scrie adevarul.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP