Sanatate

Acestia sunt cei care ar trebui sa manance capsuni! Iata de ce!

 

Capsunile contin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti (fenoli-antocianine si elagitanine) si acid folic (indispensabil pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fatului). De asemenea, capsunile contin fier, calciu si magneziu, dar si fibre, care usureaza procesul de digestie. Gratie acestei compozitii, ajuta la mentinerea integritatii tesuturilor, a unghiilor si parului, dar si a sanatatii pielii.

Fie ca se afla in stare proaspata sau congelata, nu exista niciun dubiu ca acest fruct popular are propietati de sanatate deosebite. Capsuna, cunoscuta stiintific ca Fragaria ananassa, isi are originea in Europa in secolul al 18-lea.

Este un hibrid a doua specii de fragi din America de Nord si Chile. Ele sunt o sursa excelenta de vitamina C si mangan, si de asemenea contin cantitati de acid folic (B9) si potasiu.

Loading...

Capsunile sunt foarte bogate in antioxidanti si compusi de plante, si pot avea beneficii pentru sanatatea inimii si pentru controlul zaharului din sange.

Astazi, exista zeci de soiuri de capsuni. Ele se claseaza printre primele 10 fructe si legume pentru continutul antioxidant. Studii recente privind continutul de antioxidant al capsunilor ne furnizeaza dovezi si mai puternice cu privire la capacitatea lor de a reduce riscul de boli cardiovasculare.

Capsuna consta in principal din apa (91%) si carbohidrati (7,7%). Acestea contin numai cantitati mici de grasime (0,3%) ss proteina (0,7%).

O ceasca de capsuni intregi (150 grame) contine mai putin de 50 de calorii. (PM)

Contrar a ceea ce afirma unii, diabeticii pot sa manance capsuni fara probleme. Capsunile sunt dulci, dar nu contin mult zahar, spre deosebire de struguri sau banane.

Capsunile sunt hipocalorice, cel putin daca sunt consumate in stare naturala. Ca majoritatea fructelor, ele sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si fibre.

La diabetici, fructele sunt recomandate in functie de continutul de zahar. De exemplu, o capsuna contine mai putin zahar decat un mar. Astfel, 250 g de capsuni contin 12,5 g de hidrati de carbon.

Este recomandabil ca diabeticii sa se consulte cu medicul pentru a vedea in care parte a zilei este bine sa manance un fruct prospat. Totul depinde de tratament si de actiunea insulinei. Va trebui ca unii sa manance fructul in timpul mesei, iar altii ca gustare. Este indicata si diversificarea consumului de fructe.

Sursa: rador.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP