Sanatate

Aceste fructe erau considerate de greci ca fiind darul zeilor – Iata ce beneficii uimitoare au!

 

Gustul dulce si suculent al caiselor i-au facut pe grecii antici sa le considere a fi de sorginte divina.  In zilele noastre, caisele raman unele dintre cele mai apreciate fructe. Citeste in continuare pentru a afla cateva dintre cele mai importante secrete pe care le ascund aceste fructe.

Caisele sunt fructe de culoare galben-portocaliu care fac parte din familia Rosaceae, alaturi de mar, prun, par si piersic. Caisele sunt cultivate in multe tari ale lumii si sunt cele mai populare in tarile din America de Nord, America de Sud si Noua Zeelanda. Pe langa gustul lor extraordinar, caisele au si beneficii pentru sanatate datorita continutului bogat in nutrienti. Doamna Livia Nena, biolog cu specializare in nutritie, specifica continutul nutritional si caloric si precizeaza beneficiile pe care le aduc organismului aceste delicioase fructe.

Livia Nena, biolog–nutritionist: Caisele sunt disponibile atat in stare proaspata, cat si in forma uscata. Ambele variante sunt la fel de hranitoare. Caisele in forma uscata (confiate) contin o cantitate mai mare de hidrati de carbon, prin urmare au un indice glicemic mai mare decat caisele in stare proaspata. Din punct de vedere nutritional, caisele sunt foarte bogate in principii bioactive si nutrienti. Ele ofera 4,6% din vitamina C, 3,7% dinvitamina A, 3,3% din cupru, 2,7% din fibre, 2,5% dinpotasiu si doar 17 calorii la 100 de grame. Caisele sunt strans legate de piersici si prune in gustul lor. Caisele sunt extrem de bogate in carotenoizi (principii bioactive puternic antioxidante), si mai ales in luteina si zeaxantina.

Reporter: Ce beneficii pentru sanatate aduc caisele?

Livia Nena, biolog–nutritionist: De exemplu, consumul de caise aduce mari beneficii in sfera oftalmica. Incep cu lucrul acesta, pentru ca am mentionat ca sunt bogate in carotenoizi si flavonoizi. Multe studii au aratat ca, consumul de caise este extrem de benefic pentru sanatatea ochilor. Consumul de doua sau trei portii de caise intr-o zi este benefic pentru a preveni degenerescenta maculara.

Specific urmatorul lucru: suprafata retinei este constituita din macula lutea. Avand in vedere continutul de luteina din caise, este de la sine inteles ca aceasta luteina hraneste stratul de macula lutea de pe suprafata retinei (pe suprafata retinei se formeaza imaginea!) Din acest motiv, casisele sunt recomandate celor predispusi la degenerescenta maculara, care este o afectiune legata de imbatranire. Aceasta afectiune reprezinta una din cauzele majore ale pierderii vederii la persoanele in varsta. De asemenea, caisele si consumul acestora ajuta la intarirea nervilor oculari si la intarirea capilaritatii retiniene. Carotenoidele si diversele vitamine prezente in caise sunt ingrediente care reduc riscul de a dezvolta neovascularul ARMD. Doua sau trei porti de caise ajuta in aceasta problema. Caisele, cand sunt coapte, sunt o sursa bogata de antioxidanti. Antioxidantii sunt necesari in stoparea proceselor oxidativ-degenerative ale organismului. Cu cat este mai mare cantitatea de antioxidanti in organism, cu atat este mai mare rata de eliminare a toxinelor din organism. Caisele sunt fructe detoxifiante! Fitonutrientii si alti antioxidanti puternici ajuta ficatul sa elibereaze produsii metabolici, care sunt produsi toxici ai organismului.

Caisele sunt foarte bogate in vitamina A. Prezenta acestei vitamine este utila in mentinerea sanatatii pielii.

Caisele uscate sunt unele dintre cele mai bune surse de energie si fibre alimentare. Caisele contin un tip special de fibre: fibre solubile. Aceste fibre se topesc si se constituie intr-o substanta asemanatoare gelului ajutand la descompunerea acizilor grasi. Cantitatea mare de fibre alimentare ajuta la pastrarea sanatatii stomacului si a intestinului. Caisele sunt recomandate pentru o mai buna activitate a inimii si pentru sanatatea cardiovasculara!

Loading...

Reporter: Cum se intampla acest lucru?

Livia Nena, biolog–nutritionist: In acest fel: continutul ridicat de fibre solubile este util in reducerea colesterolului de joasa densitate (LDL). Astfel, scazand riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, se imbunatateste si sanatatea generala.

Cantitatea de potasiu mare din caise este extrem de benefica pentru activitatea electrolitica celulara si pentru organism, desigur. Deficienta de postasiu este descurajatoare pentru organism, deoarece creste posibilitatea de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Caisele contin mult fier. Fierul ajuta foarte mult persoanele care sunt si au predispozitie la anemie. Bineinteles ca fierul inseamna si o mai buna respiratie celulara. Continutul de fier din caise este de ajutor in prevenirea dezvoltarii anemiei.

Fiind bogate in antiodixandati, caisele sunt de ajutor in scaderea riscului de a dezvolta cancer.

Reporter: In ce mod?

Livia Nena, biolog–nutritionist: Antioxidantii mentin un organism sanatos, deoarece acestia lupta imporiva radicalilor liberi (molecule neechilibrate). Cu cat beneficiem de mai multi antioxidanti, cu atat procesele oxidative sunt reduse la minim in organism. De altfel, cancerul nu reprezinta altceva decat un fenomen oxidativ la nivel de ADN.

Caisele aduc beneficii pielii. Multe creme solare contin extrase din caise datorita continutului mare de carotenoizi.

Reporter: Si din morcovi.

Livia Nena, biolog–nutritionist: Exact, pentru ca numitorul comun sunt carotenoizii, care nu lasa ca pielea sa aiba de suferit in urma radiatiilor solare.

Caisele ne ajuta sa pierdem in greutate. De exemplu, o cura de caise este binevenita pentru cei care doresc sa slabeasca: o cantitate de 100 grame de caise contine 17 calorii! De asemenea, nici indicele glicemic nu este foarte mare si prin urmare, fructul este recomandat persoanelor cu diabet.

Reporter: Dar nu caise uscate pentru acestia…..

Livia Nena, biolog–nutritionist: Nu caise uscate! Se face clar departajarea intre caisa proaspata si caisa deshidratata.

Caisele sunt recomandate persoanelor care au astm, pentru ca, poate nu se stie lucrul acesta, dar caisele au si caracter antiinflamator. Deci principiile bioactive din caise au proprietati antiinflamatoare. Un alt element pe care caisele il contin este calciul. Fructul respectiv este bogat in calciu si este recomandat in prevenirea osteoporozei.

Asa cum am mentionat, caisele contin un nivel mare de potasiu si sodiu care sunt necesari organismului pentru buna desfasurare a tuturor proceselor electrolitice.

Reporter: Dar samburii aduc beneficii?

Livia Nena, biolog–nutritionist: Samburii caiselor contin amigdalina, o vitamina recent descoperita. Amigadalina se cunoaste si sub denumirea de vitamina B17 si are efecte extrem de benefice in tratamentul impotriva cancerului.

Sursa: rador.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP