Sanatate

Acesta este motivul pentru care ar trebui sa faci anual testul Papanicolau!

Aceasta procedura medicala a reusit sa salveze milioane de vietii si continua sa o faca. Acest test, o metoda descoperita de Dr. George Papanicolau, identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.

Este un test esential pe care orice persoana de sex feminin care si-a inceput viata sexuala trebuie sa-l faca. Acest examen medical, facut regulat, iti poate salva viata!

Este mai bine sa previi decat sa nu mai ai dupa aceea cum sa repari. Femei din intreaga lume sunt depistate anual cu cancer de col uterin, asta pentru ca nu s-au dus la control cel putin o data pe an.

In urma examenului Pap se poate afla precoce daca exista semne de cancer cervical, insemnand ca pot fi descoperite din timp daca la nivelul colului uterin se gasesc niste celule anormale care odata cu avansarea bolii se pot transforma in celule maligne.

Testul HPV

In functie de rezultatul primit fiind descoperire modificari la nivelul colului, medicul ginecolog recomanda tratament cu ovule si revenirea la control dupa 3-6 luni si repetarea acestei investigatii. Daca pacienta nu s-a vindecat se recomanda testul HPV, colposcopia si biopsia de col. Nu toate modificarile aparute duc la diagnosticarea pacientei cu temuta boala, Cancerul.

S-a descoperit ca anumite tulpini al virusului HPV (Virusul Papiloma Uman) pot duce la declansarea cancerului de col uterin, care reprezinta una dintre cele mai intalnite forme de cancer de pe glob.

Loading...

Se spune ca circa 80% dintre persoanele active sexual din intreaga lume au luat cel putin o data in viata acest virus. Din nefericire de multe ori nu exista simptome iar persoana e purtatoare. Exista unele tulpini care sunt extrem de periculoase pentru sanatatea aparatului genital, si anume, tipurile 16, 18, 45, 31.

In Europa, primele doua, 16 si 18, sunt responsabile de aproximativ 70% din cazurile de cancer de col. Este bine ca toate testele medicale sa fie facute la o clinica serioasa care sa garanteze obtinerea unor rezultate corecte.

Daca pentru testul Papanicolau statul acopera cheltuielile daca platesti cotizatia la sanatate, cu testul HPV nu mai e aceeasi poveste. Astfel ca, daca spre exemplu, ai niste leziuni la col (rani la col) si ai facut o serie de tratamente si nu s-au vindecat, iar medicul tau ginecolog ti-a spus ca este urgenta nevoie sa faci testarea HPV, ar trebui sa scoti din buzunar peste 300 de lei.

Cum se transmite virusul HPV

Acesta nu se ia doar prin contact sexual ci si prin atingerea organelor genitale intre ele, dar si prin prosoape, purtarea lenjeriei intime (chiloti) a persoanei infectate sau a pantalonilor. De asemenea, poti lua virsului si de la strand ori piscina si se poate transmite de la mama la fat in momentul nasterii. Daca ai uitat sa te speli pe maini si intamplator acestea au luat bacteria de undeva si duci mana in zona intima te-ai putea infecta.

Prezervativul nu te fereste de HPV

Retine: prezervativul nu te fereste de HPV!  Este indicat mai bine sa nu faci sex deloc decat sa schimbi tot timpul partenerii. Persoanele cu imunitatea scazuta pot lua foarte usor virusul si in unele situatii daca nu este printre tulpinile cu factori mari de risc, organismul s-ar putea apara si elimina virusul. Sunt anumite tipuri de HPV care duc la aparitia negilor in zona intima.

Semnale de alarma

Daca observi umflaturi, negi  in zona genitala si/sau daca ai dureri si sangerari anormale consula medicul specialist. In cazul barbatilor daca vad ca le apar modificari ale pielii in zona genitala, umflaturi, negi la nivelul penisului, scrotului.

Testul Papanicolau

Exista doua variante de test: cel obisnuit si cel in mediul lichid, ambele putand sa depisteze daca exista formatiuni anormale la nivelul colului.

Unii specialisti spun ca cel mai bine este sa faci testul Pap (cum i se mai spune) in mediu lichid deoarece acesta permite testarea concomitenta, din aceeasi proba, a prezentei tipurilor HPV.

Pregatirea pentru examenul Papanicolau

Nu ai voie sa ai contact sexual cu 48 de ore inainte de test. Nu faci spalaturi in vagin, nu folosesti tampoane (ob), ovule sau creme vaginale ori spermicide cu 2 zile inainte. Nu te programa imediat dupa menstruatie.

Stiai ca fumatul in cazul femeilor cu HPV poate determina aparitia cancerului de col uterin?

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP