Acesta este intervalul orar de somn ideal, perioada in care se refac organele interne!

914

 

Cu totii stim ca somnul este un aspect foarte important al unui stil de viata sanatos si ca in aceasta perioada organismul nostru se afla intr-o perioada de refacere. Citeste in continuare pentru a afla care este intervalul orar de somn ideal si perioada in care se refac organele interne.

Cei ce pierd noptile se consoleaza cu vorbe neadevarate: “lasa ca recuperez cu un pui de somn dupa amiaza”. Dar se inseala, fiindca un somn sanatos trebuie sa fie corepunzator si cantitativ, ca numar de ore, dar este obligatoriu sa respecte si o anume arhitectura.

Studiile au aratat ca cel mai bun somn se desfasoara de la ora 23, cand se instapaneste intunericul si de regula pana la ora 6, la ivirea zorilor. Acestea sunt reflexele organismului, de sute de mii de ani atunci apar semnalele adormirii. Dupa cum propice adormirii este si pozitia la orizontala in pat. De aceea medicii ne sfatuiesc sa nu invatam in pat, sa nu privim pana la miezul noptii la televizor culcati in pat, sa nu citim tolaniti in asternuturi. Patul sa insemne pentru organism somnul. E folositor omului sa se respecte nu numai cantitatea de somn, ci si arhitectura acestuia. Pe parcursul somnului, perioada lunga este somnul lent, el asigura timpul ca sa apara vreo 8-9 secvente de somn rapid, cu vise, cu miscarea pupilelor, semn de un fel de constienta. In unele cercetari, specialistii i-au lasat pe subiecti sa doarma, dar cand se miscau pupilele semn de somn rapid cu vise, cei investigati erau treziti. Ei nu se odihneau din pricina “ruperii” somnului rapid, chiar aparea si un risc de moarte. Arhitectura somnului e necesar a fi respectata pentru ca, pe parcursul noptii, organismul are anumite ore pentru fiecare organ: in unele ore este turat stomacul, la orele urmatoare, rinichiul; urmeaza perioada de eficienta sporita a inimii, a ficatului etcetera. Orbii viseaza necolorat, viseaza in alb si negru. Visele ivite mai spre dimineata nu sunt tinute minte. Cercetari indelungi n-au reusit sa descopere o legatura intre un vis si intamplarile ce aveau sa urmeze. Asa ca nu exista dovezi ale premonitiilor prin vise. Pentru a pregati un somn sanatos, e bine sa se respecte si o igiena a adormirii. Camera de somn trebuie aerisita inainte de culcare; sa nu se manance prea aproape de asezarea la orizontala, pentru ca atunci refluxul gastro-esofagian, cu intoarcerea pe contrasens a mancarii din stomac face praf somnul, omul se plimba prin casa din pricina arsurilor, a tusei provocate de aciditatea refluxului, senzatiei de stomac negolit. In preajma somnului, nu sunt recomandate filmele horror, cartile cu tensiuni si violente. O plimbare de 20 de minute inainte de somn e binevenita.

Daca insomniacul se trezeste in mijlocul noptii si se chinuie rasucindu-se in pat sa readoarma, asta e o actiune falimentara. Medicii dau urmatorul sfat: sa se renunte la chinul de a readormi, sa se considere o noapte ratata si insomniacul sa faca altceva, sa scrie niste pagini la o lucrare, sa citeasca. A doua noapte va fi mai obosit si va dormi profund.

Sursa: jurnalul.ro