Sanatate

Aceasta planta este mai bogata nutritiv decat spanacul si este confundata adesea cu stevia? Tu o mananci?

 

Aceasta planta este un miracol pentru sanatatea noastra. Consumata inca de pe vremea dacilor, aceasta planta este mult mai bogata nutritiv in comparatie cu spanacul, avand o cantitate dubla de fier. Citeste in continuare pentru a afla de ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta.

Desi multa lume crede ca stevia sau dragaveiul sunt doua denumiri ale aceleeasi plante, acestea sunt de fapt diferite, desi fac parte din aceeasi familie. Ambele sunt comestibile si ai efecte uimitoare asupra organismului, cu toate ca in Oltenia se spune ca stevia se da la porci, iar pentru mancare se prefera dragaveiul.

Dragaveiul sau stevia creata (Rumex crispus) este una din plantele medicinale foarte bune pentru sange si ficat.

Loading...

Dragaveiul fortifica ficatul si stimuleaza functia hepatica. De asemenea, sustine productia de secretie biliara si Mareste capacitatea de transport a oxigenului de catre globulele rosii.

Dragaveiul are un bogat continut de fier, fiind astfel recomandat in anemii si valori scazute ale hemoglobinei.

Este un important constructor al sangelui si excelent purificator limfatic. In plus, dragaveiul fortifica splina si contribuie la purificarea sangelui. Dragaveiul are efect fortifiant asupra intregului organism.

Stevia (Rumex patientia) este o planta specifica bucatariei est europene, consumata mai ales primavara, cand frunzele sunt tinere si cand acidul oxalic se gaseste in cantitati mai mici in planta, responsabil de formarea pietrelor la rinichi, potrivit unor informatii.

In bucataria noastra traditionala, se folosesc frunzele tinere mai ales in ciorbe, in placinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau innabusite asemeni spanacului. Ele pot fi consumate crude, in salate sau pot fi conservate prin uscare, congelare, sau puse la borcan cu sare si adaugate ulterior la diferite mancaruri.

Preparatele din stevie, in forma lor naturala, nefiarta, au proprietati depurative, diuretice, tonice. Consumul de stevie este indicat, cu precadere, in lunile de primavara, pentru detoxifierea organismului. Prin proprietatile sale depurative, stevia curata organismul de toxinele adunate in decursul iernii.

Stevia contribuie si la accelerarea proceselor de mineralizare, de reechilibrare a organismului, in trecut fiind considerata si un antiscorbutic important. Capacitatea steviei de a combate scorbutul trebuie luata in seama si in ziua de azi.

Consumul de stevie stimuleaza energia mentala si fizica, fiind totodata o bariera impotriva bacteriilor care provoaca cariile dentare. Aceste calitati sunt sustinute de cercetari si studii stiintifice. Este o planta care ne ajuta sa eliminam lichidul de prisos din corp, ne scapa de oboseala mintii si a trupului. Este recomandata si in restabilirea echilibrelor gastrice, fiind alcalinizanta.

Sursa: realitatea.net

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP