Sanatate

Aceasta este legatura dintre durerile articulare si sistemul endocrin!

In cazul in care suferi de dureri articulare este foarte important sa vefici functionarea sistemului endocrin. Citeste in continuare pentru a afla care este motivul pentru care ar trebui sa faci asta.

Nu mai este un secret pentru nimeni ca rolul hormonilor in buna functionarea a organismului este vital. Acestia influenteaza inclusiv tesutul conjunctiv care ajuta la formarea articulatiilor.

Tulburarile endocrine pot produce modificari ale proprietatilor fizice ale tesutului conjunctiv  si astfel favorizeaza aparitia unor boli articulare.

O productie excesiva a hormonului de crestere produce gigantism la copil si acromegalie la adult ( cresterea si ingrosarea trasaturilor faciale, a extremitatilor sau cresterea organelor).

Glanda pituitara controleaza functiile celorlalte glande

Loading...

Actiunea acestei glande se resimte in tot organismul. Hormonul de crestere contribuie la producerea unui numar important de celule cartilaginoase care sunt responsabile de cresterea exagerata, de curbarea cartilajelor, ce duc la degenerarea oaselor  si la cresterea exagerata mai ales a oaselor de langa articulatii.

Astfel, te poti confrunta cu deviatii posturale constand in curbarea coloanei verterale si cu arcuirea picioarelor. Nici zona craniului, a coloanei vertebrale sau a mainilor nu sunt ferite de aceste deviatii. In acromegalie, proeminenta excesiva a calcaiului este un semn important.

Dereglarile glandei tiroide favorizeaza aparitia afectiunilor reumatismale

Artrita poate fi declansata de hipotiroidie. Aceasta este determinata de excesul de depozite al unor proteine din tesuturile conjunctive. Hormonul de stimulare tiroidiana care este produs de glanda pituitara poate favoriza colectia excesiva de proteine in organism.

Simptomele care pot sa apara astfel sunt insotite de disconfort vag si dureri. Ingrosarea articulatiilor este prezenta aproximativ  la 33% dintre bolnavi. De obicei sunt implicate articulatiile genunchilor, a gleznelor, articulatiile mici ale mainilor si picioarelor.

Hipertiroidismul este declansat in urma tratamentului pentru boala Graves (o hiperactivitate a glandei tiroide). Simptomele care anunta aceasta afectiune se observa in rotunjirea degetelor si a unghiilor de la picioare, in inflamatia lor si in umflarea tesuturilor moi.

Bursita in hipertiroidism

Bursita este o afectiune localizata la nivelul umarului si este asociata cu hiperactivitatea glandei tiroide. Afecteaza adesea si celelalte articulatii ale corpului. Acestea se ingroasa, tesuturile moi se inflameaza iar miscarile articulare sunt destul de limitate.

Osteoporoza  este o alta afectiune care poate sa apara la persoanele care sufera de tulburari ale tiroidei din cauza pierderii de calciu si forfor din organism.

Nu trebuie sa treci cu vederea nici afectiunea numita „Tiroidita Hashimoto”, care afecteaza glanda tiroida. Aproximativ jumatate din pacientii care sufera timpuriu de hiperactivitate in cazul glandei tiroidei va manifesta la un moment dat si o hipoactivitate a glandei.

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP