Sanatate

Aceasta este dieta potrivita daca vrei sa scapi de pietrele la rinichi!

 

In cazul in care suferi de pietre la rinichi sau daca vrei sa previi aparitia acestor formatiuni, trebuie sa intelegi ca dieta joaca un rol foarte important in acest sens. Citeste in continuare pentru a afla care este dieta potrivita daca vrei sa scapi de pietrele la rinichi.

Regimul alimentar este o parte importanta in tratarea calculilor renali, dar si pentru a impiedica formarea altora noi.

Cunoscute in termeni populari drept pietre la rinichi, formatiunile solide care se formeaza la nivelul acestui organ  sunt acumulari de saruri minerale. Calculii renali pot fi formati din oxalati si fosfati de calciu ( in proportie de 80%), din magneziu si amoniac (in proportie de 10-15%, in urma unor infectii bacteriene), din acid uric (consecinta pH-ului acid al urinei, dar si din cistina (apar la persoanele cu cistinurie, o boala genetica).

Este important ca, dupa eliminarea unei pietre la rinichi, aceasta sa fie analizata in laborator, ca sa fie determinata compozitia.

Dieta, in functie de felul calculului renal

Loading...

Odata stabilit tipul calculului renal, se poate stabili un regim alimentar pentru a preveni recidivele. In cazul pietrelor din oxalati, se recomanda un consum moderat de alimente care contin oxalati ( arahide, spanac, rubarba, telina, ciocolata, nuci). Studiile arata ca este indicat in timpul acelorasi mese consumul de alimente care contin oxalati si calciu. Restrictia oxalatilor poate fi facuta numai la recomandarea medicului.

In cazul pietrelor formate din acid uric, proteinele trebuie sa fie consumate cu moderatie, deoarece cresc cantitatea de acid uric si de oxalati. Evita carnea rosie, fructele de mare si carnurile procesate. In schimb, introdu in alimentatie legume si fructe proaspete, cereale integrale, lactate cu un continut redus de grasimi.

Te-ar mai putea interesa: Alimente din cauza carora poti face pietre la rinichi

Calciul, interzis sau nu?

Calciul nu trebuie privit ca un dusman al pacentilor cu litiaza. Deoarece are un rol important in organism, nu trebuie limitat aportul acestui mineral, care se gaseste in special in produsele lactate, decat la recomandarea medicului. Poti consuma fibre insolubile, care se gasesc in grau, secara, ovaz, deoarece scad nivelul de calciu din urina.

In schimb, indiferent de tipul de calcul renal, consumul de sare trebuie sa fie cat mai redus, pentru ca sodiul contribuie la cresterea cantitatii de calciu secretata in urina. Daca ai avut pietre la rinichi, cel mai bine este sa nu consumi mai mult de 1.500 mg de sare pe zi.

Atentie la vitamina C

Suplimentele alimentare care contin vitamina C pot contribui la formarea calculilor renali, in cazul barbatilor, arata un studiu efectuat la Institutul Karolinska, din Stockholm, Suedia. Autorii studiului au comparat date de la 907 barbati care luau zilnic suplimente cu  vitamina C cu date de la 22.000 care nu luau suplimente. S-a constatat ca, dintre cei care luau vitamina C, 3,4% s-au imbolnavit de litiaza renala in cursul cercetarii, care s-a intins pe o perioada de 11 ani. Doar 1,8% dintre cei care nu luau suplimente s-au confruntat cu aceasta problema.

Sfat

Alcoolul trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contribui la cresterea nivelului de acid uric.

Hidratarea, esentiala

Una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei calculilor renali o reprezinta aportul insuficient de lichide. Medicii recomanda cel putin 2 litri de apa pe zi. In tratamentul calculilor renali sunt indicate si ceaiurile si infuziile obtinute din plante cu actiune diuretica. Printre acestea se numara mesteacanul, cozile de cires, coada-calului, matasea de porumb, ienuparul, merisorul.

Statisticile arata ca persoanele care au suferit o data de pietre la rinichi au sanse mari de recidiva, in maximum 7 ani, daca nu iau masuri de preventie.

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP