Economic

Accizele la benzina si motorina vor creste semnificativ! Romanii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru carburanti!

Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de Guvern prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal.

Astfel, principalele noutati sunt majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie, ceea ce inseamna ca soferii vor plati mai mult pentru benzina si motorina, in timp ce patronii sau actionarii companiilor nu mai platesc deloc impozit pe dividende din 2018.

Eliminarea impozitului pe dividende era o masura prevazuta in programul de guvernare, in timp ce cresterea accizelor pe carburanti nu figura in niciuna dintre variantele programului de guvernare al coalitiei PSD-ALDE.

Vorbim despre majorarea accizelor cu 22% pentru benzina si 14% pentru motorina, de la 1 septembrie, potrivit Proiectului Ministerului Finantelor de modificare a Codului Fiscal. Cu alte cuvinte, se revine la valoarea accizelor din anul 2016.

Daca facem un calcul, un litru de benzina sau de motorina se scumpeste cu aproximativ 45 de bani. Iar la un plin de 50 de litri vom plati in plus la benzinarie 22,5 lei, arata protv.

Romania a avut in acest an accize aproape de limita minima prevazut de legislatia Uniunii Europene, potrivit proiectului.

Astfel, luna trecuta am avut cel mai mic pret la benzina din Uniunea Europeana si al treilea cel mai mic pret la motorina dupa Luxemburg si Bulgaria.

Asta a insemnat si incasari mai mici la bugetul de stat.

in primul semestru, incasarile din accize au scazut cu aproape 800 de milioane de lei, desi consumul de motorina si de benzina a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut.

O alta prevede din proiectul de ordonanta este eliminarea impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2018, ceea ce inseamna ca, pentru profitul obtinut in 2017, patronii sau actionarii nu mai platesc nimic pentru dividendele incasate.

“Veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit”, prevede proiectul de act normativ.

Firmele straine vor plati din 2018 un impozit anual pe reprezentanta majorat la 22.000 lei (circa 5.000 euro), in timp ce legisatia actuala pevede nivelul de 4.000 euro, la cursul BNR.

Proiectul de act normativ mai prevede scutirea de impozit pe venit a medicilor si si scutirea de impozit pe mijloace de transport pentru “tractoarele, utilajele agricole si alte mijloace de transport agricole, utilizate efectiv in domeniul agricol”.

loading...
loading...
Spre TOP