Sanatate

Accidentul vascular cerebral este principalul ucigas din Romania – Medicii si studiile confirma!

 

Din pacate, accidentul vascular cerebral face din ce in ce mai multe victime in Romania si acest lucru se datoreaza in mare parte stilului de viata. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta problema de sanatate.

Boala coronariana si accidentul vascular cerebral reprezinta principalele cauze ale mortalitatii populatiei Romaniei, sustine medicul Ovidiu Bajenaru.

„Lucrul acesta nu se intelege. Daca este dramatica mortalitatea, nu este mai putin dramatic ceea ce se intampla cu supravietuitorii unui AVC. Intr-o societate normala noi trebuie sa ne gandim la calitatea vietii oamenilor, in general, a pacientilor nostri in mod deosebit si in mod cu totul si cu totul deosebit la supravietuitorii acestei drame care este AVC. Marea majoritatea supravietuiesc, problema este cum?” a declarat profesorul Ovidiu Bajenaru, la dezbaterea „Recuperarea post -AVC: strategii eficiente in managementul spasticitatii de membru superior”.

Loading...

Medicul a explicat ca AVC nu este o boala primara in sine.

„O alta mare problema a acestor pacienti sunt comorbiditatile si complicatiile. Pacientul cu AVC, in toate etapele de evolutie a acestor boli, trebuie tratat ca pacient, si nu pe bucati. Adica el trebuie tratat integrativ, cu toate problemele lui”, a mai spus medicul.

La randul sau, consilierul de stat pentru sanatate Diana Loreta Paun a aratat ca, din nefericire, Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa, in privinta mortalitatii prin AVC.

„Conform «European Cardiovascular Disease Statistics», din 14 februarie 2017, Romania se pozitioneaza, din pacate, pe penultimul loc in ceea ce priveste mortalitatea prin AVC, doar Bulgaria ne mai depaseste. Cauzele care stau la baza acestor statistici nefaste sunt multiple: finantarea deficitara, deficit de medici si cadre medii, potrivit unor specialisti, factori de risc asociati potrivi altora. Lista nu este exhaustiva. Ceea ce este important este ca fiecare dintre acesti factori si multi altii contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la starea de fapt din prezent. Probleme sunt multe si cred ca solutia, asa cum am mai discutat, reprezinta abordarea integrata a afectiunilor cardiovasculare, de la preventie, tratament, pana la asigurarea calitatii vietii celor diagnosticati cu aceste afectiuni. Ingrijirea post-AVC necesita o echipa multidisciplinara care sa asigure, pe de o parte, un tratament personalizat bazat pe cele mai recente tehnici din domeniu, iar, pe de alta parte, recuperarea medicala”, a adaugat Diana Loreta Paun.

Potrivit medicului, Romania are nevoie de planuri si programe adecvate, de finantare corespunzatoare, de echipe de specialisti, toate acestea dublate de un angajament solid si continuitate in aplicare masurilor pe care si le propune.

„Recuperarea post-AVC presupune munca in echipa, fiecare specialist fiind in egala masura responsabil de rezultatele tratamentului”, a adaugat Diana Loreta Paun.

In opinia medicului Bogdan Popescu, vicepresedintele Comisiei de Neurologie din cadrul Ministerului Sanatatii, presedintele ales al Societatii de Neurologie din Romania, accidentul vascular cerebral, in Romania, aproape egaleaza infarctul de miocard din punct de vedere al numarului de cazuri, ceea ce trebuie sa atraga atentia si sa devina o prioritate din punctul de vedere al politicilor de sanatate.

„S-au facut multi pasi in directia aceasta in ultimii ani. Daca se face doar terapia cu toxina (botulinica, n.r.) fara sa fie urmata de proceduri de neurorecuperare corecta, atunci beneficiul practic nu este substantial”, a adaugat Popescu.

Sursa: romaniatv.net

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP