Stiri Romania

Academicianul Simion: Patru milioane de romani s-au mutat in strainatate. Romanii nu mai cred in ei. Romanii nu mai vor sa fie romani!

Academicianul Eugen Simion a atras atentia asupra faptului ca patru milioane de romani s-au mutat in strainatate si a vorbit despre necesitatea adoptarii unui proiect de tara pentru satul romanesc, in conditiile in care satul „ca matrice a spiritului nostru nu prea mai exista decat in amintirea noastra, in bocetul si regretul nostru”.

„Este un alt sat romanesc astazi. Lui trebuie sa ne adresam si la el trebuie sa ne gandim, propunandu-i ceva. (…) Goga spune, la un moment dat, vorbind de instrainarea satului ardelean in esenta, care traia sub stapanire straina: ‘Asa ca ne vom muta in alta tara’, ca un fel de profetie sumbra. Ei bine, nu ne trebuie prea multa imaginatie, ne dam seama ca se intampla acest lucru. Daca este adevarat ce ne spun economistii si statisticienii nostri, patru milioane de romani s-au mutat in alta tara. Majoritatea sunt tarani, evident. Patru milioane. E un popor. Daca ce ar spune unii — sase milioane, inseamna ca un popor, o natiune mai mult decat importanta din spatiul european s-a mutat in alta tara”, a spus academicianul la dezbaterea „Satul romanesc — 100 de ani de evolutie rurala”, desfasurat in Aula Academiei Romane.

Loading...

Fostul presedinte al Academiei a deplans faptul ca cei care pleaca „se leapada de romanitate”, „nu mai vor sa fie romani”.

Nu stiu daca ati observat. Noi discutam mereu. Exista o anumita instabilitate in lumea romaneasca de astazi. Spiritul omenesc este foarte agitat, inspaimantat, depresiv. Romanii nu mai cred in ei. Romanii nu mai vor sa fie romani. Am gasit definitia asta intr-o carte a unui tanar si foarte inteligent sociolog care vorbeste de ‘lume valaha’ si de ‘neantul valah’: ‘Romanul, ce este romanul astazi? Este un cetatean care nu mai vrea sa fie roman’. Mi se pare profund…profund infricosatoare si, in acelasi timp, profund realista aceasta definitie. Daca te uiti la cei care pleaca, ei nu mai vor, in primul rand, sa fie romani, se leapada de romanitate. Ceea ce este un lucru foarte grav. Totdeauna ei isi gasesc justificari sa plece”, a spus Simion.

El a accentuat asupra necesitatii unui proiect de tara, in special pentru satul romanesc.

„Avem nevoie de un proiect de tara. Daca vrem sa gandim ceva, daca vrem sa iesim din bocetul nostru si din toate nelinistile noastre. Dupa 30 sau aproape 30 de ani dupa Revolutie, n-a existat un proiect pentru toata Romania, dar in special pentru satul romanesc. Pentru ca daca agricultura romaneasca merge, ne va fi bine si noua. Eu nu cred ca putem sa-i concuram pe nemti sau pe francezi facand automobile. Bine ca le facem pe astea pe care le cumparam mai usor, dar agricultura poate fi o sansa de salvare si de incredere in romanitate, in stilul romanesc si in conditia de a fi roman. Noi ne-am format un complex. il avem toti, de la academician, pana la ultimul tanar dintr-un sat care nu mai vrea sa stea in satul lui. Vrea sa fuga. Atentie la acest lucru. Vorbele noastre sunt bune. Dar daca nu facem un proiect pe care sa-l accepte Parlamentul Romaniei…. si poate sa atragem atentia acestor politicieni ca nu ne intereseaza cearta lor pentru putere — penibila, penibila, dezumanizanta intr-un anume sens — ci ne intereseaza viitorul acestei tari pe care trebuie sa-l organizam. Sa fin buni gospodari, cum taranul roman era candva. Acum el vrea sa plece din tara”, a mai spus acad. Eugen Simion.

Academia Romana, prin Sectia de stiinte agricole si silvice, in colaborare cu Academia de stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-sisesti”, a organizat dezbaterea nationala cu tema „Satul romanesc — 100 de ani de evolutie rurala”, dedicata Centenarului Marii Uniri.

Sursa: Agerpres

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP