Acad. Dinu C. Giurescu: „In zilele noastre a-ti iubi tara este aproape un delict!”

444

In urma cu numai doi ani, marele istoric inca ne povatuia si inca tragea semnale de alarma legate de viata, sufletul, istoria in deriva a acestui popor. Acum Dinu C. Giureascu nu mai e, dar invataturile lui merita recitite.

”Elevii sunt invitati sa-si anunte parintii ca, printr-o hotarare plina de „patriotism“ si curaj, disciplina Istorie s-ar putea ca pe viitor sa se numeasca Educatie cetateneasca. Si, uite asa, ne-am intors victoriosi la epoca fericita cand Roller coordona manualul „Istoria R.P.R.“ – manual pentru invatamantul mediu. „Fericita“ epoca in care tinerii erau indreptati si indrumati printr-un manual unic, la reinventarea istoriei potrivit cu noile interpretari de sorginte marxista.

Mai este vreo diferenta intre atunci si acum? Da, este, atunci era Istoria Republicii Populare Romane, astazi se numeste Istorie – clasa a XII-a.Cu indreptatire ne intrebam a cui istorie? In fapt, Istoria romanilor a disparut ca disciplina formativ in invatamantul liceal. Tinerilor li se ofera o istorie care poate fi a oricui. si este asa deoarece curricula este una singura pentru toate categoriile de scoli.

Regresul este si mai mare pentru ca se renunta definitiv la studiul Istoriei ca disciplina fundamentala, pe cale de consecinta si la romani si a lor istorie ca materie de studiu. Este o hotarare fenomenala acum cand ne apropiem de centenarul Marii Uniri!!!

Daca la revolutie Istoria avea 3 ore pe saptamana, azi este o materie secundara, cu o singura ora pe saptamana si nu mai este materie obligatorie pentru bacalaureat. Veniti elevi de azi, de maine si dintotdeauna, veniti parinti, veniti profesori, veniti toti cei pentru care inseamna ceva Istoria poporului nostru si minunati-va de insulta adusa Istoriei nationale si eroilor care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pentru ca romanii sa traiasca, sa razbeasca indiferent de vitregiile trecute sau prezente.

In zilele noastre a-ti iubi tara este aproape un delict! Cu cat uiti mai repede si mai ireversibil trecutul care-ti apartine, cu atat mai usor iti pierzi identitatea. Cine vrea sa devenim ca popor o masa uniforma, cenusie, fara trecut, deci fara viitor? Stupida trufie de-a sterge din memoria oamenilor trecutul va duce mai devreme sau mai tarziu la disparitia noastra ca neam. Asta vrem?”

Sursa: Ampress