Stiri internationale

A doua rezerva de aur a lumii, adusa acasa! Adevarul despre comoara imprastiata a Germaniei!

Banca centrala a Germaniei a anuntat, miercuri, ca a finalizat programul de a repatria o parte din rezerva de aur a tarii, in valoare de aproape 31 mld. de dolari, pe care o tinea depozitata la New York si Paris.

Germania a inceput, in 2013, sa-si aduca la Frankfurt aurul tinut in strainatate. Ultimele 100 de tone au fost mutate de la Paris la inceputul acestui an, a informat banca.

in total, 743 de tone au fost transferate, iar programul de repatriere a fost finalizat cu trei ani mai devreme decat fusese stabilit initial.

Loading...

Pe langa o serie de speculatii aparute in Germania in ultimii ani, miscarea a fost facuta si ca urmare a faptului ca lumea in care traim se schimba cu rapiditate: Germania nu mai este ingrijorata ca rezerva sa de aur va ajunge sub control sovietic, cea mai mare temere din timpul Razboiului Rece.

in aceste conditii, Bundesbank nu mai este nevoita sa pastreze rezerva de aur la Paris, ca o masura de protectie, care i-ar fi permis sa o transforme rapid intr-o moneda internationala la nevoie.

Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, Germania si-a refacut rezerva de aur de la zero. Pe masura ce economia tarii se intarea, Germaia a transformat in aur dolarii pe care ii castiga din exporturi. De teama unei invazii sovietice, Germania si-a pastrat rezerva de aur in strainatate, chiar si dupa ce dolarul a fost decuplat de pretul aurului, arata stirileprotv.

in urma crizei datoriilor din zona euro, o mare parte din populaţia Germaniei si-a exprimat dorinţa ca un procentaj mai mare din rezerva de 3.381 de tone de aur sa fie stocata acasa, iar unii au ridicat semne de intrebare cu privire la existenţa acestor rezerve. in replica, Bundesbank a publicat o lista detaliata cu locaţia, numarul de inventar, greutatea si puritatea fiecarui lingou din rezerva sa.

Discutii au existat inclusiv in mediul politic, iar Curtea Federala de Justitie a cerut, in 2012, o inspectie a rezervelor de aur depozitate in strainatate. Bundesbank s-a aparat, sustinand ca primeste rapoarte anuale de la bancile centrale unde aurul este stocat. Banca centrala a asigurat ca “integritatea, reputatia si siguranta bancilor depozitare este ireprosabila”.

in anul urmator, insa, Budesbank a anuntat ca va repatria cea mai mare parte a rezervei de aur. in prezent, doar o jumatate din aurul detinut de Bundesbank este depozitat la Frankfurt, restul fiind in continuare tinut la Londra si New York.

Pastrarea peste hotare a rezervei de aur a Germaniei este o mostenire a sistemului Bretton Woods, infiinţat la finele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Pe langa rezervele stocate in SUA, alte aproximativ 400 de tone de aur din rezerva Germaniei sunt stocate la Bank of England. Londra si New York-ul sunt principalele centre pentru tranzacţiile cu aur, precum si doua centre valutare globale, iar in situaţii de criza aurul stocat in aceste centre poate fi convertit in lire sterline sau dolari.

Rezerva de aur a Germaniei, evaluata la aproximativ 130 de miliarde de dolari, este a doua din lume ca marime, dupa cea a SUA.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP