41 ani de la cel mai mare cutremur din Romania! 35.000 de locuinte, distruse in mai putin de un minut!

536

Pe 4 martie 1977, cel mai mare seism din Romania, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a pus la pamant sau a avariat circa 35.000 de locuinte in doar 56 de secunde, iar peste 700 de intreprinderi au fost afectate.

Cutremurul s-a soldat cu 1.500 de morti si alte 11.000 de persoane ranite. Cutremurul care a avut loc la ora 21:22, a produs cele mai mari pagube in Capitala, care este asezata in zona de impact a seismelor vrancene.

In Bucuresti s-au prabusit mai bine de 33 de cladiri si blocuri mari.

in Capitala si-au pierdut viata 1.424 de oameni, din totalul de 1.578 de morti inregistrati in intreaga tara, iar alte 7.500 de persoane din Capitala au fost ranite. Pagubele materiale provocate de seismul din 1977 s-au ridicat la peste doua miliarde de dolari, dintre care 1,6 miliarde doar in Capitala, scrie Mediafax.

Printre cei decedati in seismul din 1977 s-au numarat si Toma Caragiu (actor), Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E. Baconsky (poet, prozator, traducator), Savin Bratu (critic, istoric si teoretician literar), Daniela Caurea (poeta), Mihail Petroveanu (critic si istoric literar), Veronica Porumbacu (poeta si prozatoare), Alexandru Bocanet (reputat regizor TV), Doina Badea (interpreta de muzica usoara si romante), Eliza Petrachescu (actrita de teatru si film).

Printre orasele extrem de afectate de cutremurul din anul 1977 a fost si Zimnicea, situat in cel mai sudic punct al tarii. Dupa seism, autoritatile au anuntat ca orasul a fost afectat in proportie de 80%, fiind practic ras de pe fata pamantului. in schimb, circula si o legenda urbana potrivit careia pagubele nu ar fi fost atat de mari si ca autoritatile au daramat cu buldozerele cladirile care au ramas in picioare, dupa ce Nicolae Ceausescu a anuntat ca va vizita orasul. Fostul dictator a dat ordin ca orasul sa fie reconstruit, in sprijinul locuitorilor venind oameni din noua judete ale Romaniei. O buna parte din banii pentru reconstructie au fost donati de Germania si Austria. Un deceniu mai tarziu, noua infrastructura se deteriorase puternic din cauza lucrarilor de slaba calitate.

Epicentrul a fost localizat in zona Vrancea, la o adancime de aproximativ 100 de kilometri, iar unda de soc s-a simtit in aproape toata zona Balcanilor. in orasul svistov, situat pe malul Dunarii in Bulgaria, trei blocuri de locuinte au fost distruse si peste 100 de oameni au murit. Seismul s-a simtit pana in Moscova si Sankt Petersburg.

Seismul a produs efecte puternice asupra solului, in nord-estul Munteniei si sudul Moldovei, precum crapaturi si fenomene de lichefiere a solului, iar pe Valea Prahovei au avut loc alunecari de teren.

Chiar daca in primele ore de dupa cutremur reactia autoritatilor a fost slaba, un numar mare de romani s-au solidarizat si au ajutat la indepartarea daramaturilor si la salvarea victimelor. Masurile de sporire a productiei de alimente au fost luate, in urma apelului prezidential, pentru a asigura necesarul populatiei si s-a dispus restabilirea retelelor utilitare – apa, gaz, telefonie, curent electric. Au fost trimise ajutoare din toata tara catre zonele afectate.

Sursa: Mediafax