Cel mai celebru hacker roman, „Guccifer”, predat autoritatilor americane! Ce secrete ar detine!

0
787

Marcel Lehel Lazar, mai cunoscut ca “Guccifer”, a fost preluat de agentii americani, urmand sa stea 52 de luni dupa gratii in Statele Unite. Marcel Lehel Lazar, hacker-ul cunoscut drept “Guccifer” sau “Micul Fum”, a fost predat autoritatilor judiciare americane, in vederea executarii pedepsei de 52 de luni de inchisoare, pronuntata de catre un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstante agravante si acces neautorizat la computere, potrivit informatiilor furnizate, luni, AGERPRES, de catre Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.

Ca urmare a unei informari primite de la Interpol, CA Alba Iulia a transmis ca Marcel Lehel Lazar a fost extradat autoritatilor judiciare din Statele Unite ale Americii, in conformitate cu prevederile sentintei penale nr.61/10 septembrie 2018 a instantei. Hacker-ul a fost predat autoritatilor judiciare americane in urma cu cateva zile.

“Guccifer” a fost condamnat in 2016 la inchisoare, de catre un tribunal federal din orasul Alexandria, dupa ce a pledat vinovat la doua din cele noua capete de acuzare, respectiv la acuzatiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat si furt de identitate in forma calificata. A fost extradat, in primavara lui 2016, din Romania in SUA, pe perioada desfasurarii procedurilor judiciare, si a fost adus din nou in tara in octombrie 2016 si incarcerat initial la Rahova.

In septembrie, CA Alba Iulia a admis cererea de extradare in SUA a hacker-ului, predarea acestuia fiind amanata pana la data punerii in libertate ca urmare a liberarii conditionate sau a executarii pana la termen a pedepsei de 7 ani inchisoare pe care o executa in Romania. Instanta a constatat atunci ca sunt intrunite conditiile extradarii in ceea ce il priveste pe Lazar si a admis cererea formulata de autoritatile judiciare din SUA, inregistrata la Directia Drept International si Cooperare Judiciara din cadrul Ministerului Justitiei la data de 8 august.

“Guccifer” a facut contestatie la decizia CA Alba Iulia, contestatie care i-a fost insa respinsa de catre inalta Curte de Casatie si Justitie in data de 5 octombrie.

in 23 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus liberarea conditionata a acestuia din pedeapsa de 7 ani de inchisoare primita pentru ca a spart conturile de e-mail ale mai multor personalitati din Romania. “Guccifer” a fost condamnat dupa ce s-a stabilit ca a accesat in mod repetat si fara drept, prin incalcarea masurilor de securitate, conturile de e-mail apartinand unor persoane publice din Romania, cu scopul de a intra in posesia datelor confidentiale aflate in posta electronica. Printre persoanele al caror e-mail a fost spart de “Guccifer” se afla George Maior si Corina Cretu.

Rolul potential al lui Marcel Lazar Lehel in ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima data in primavara lui 2016 de catre Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat continea circa 2.200 de e-mail-uri cu informatii clasificate si alte 22 de nivel Top Secret.

Lazar este banuit ca a spart circa 100 de conturi de e-mail in perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numara fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush si Rockefeller, dar si vedete din SUA.

Loading...