Klaus Iohannis: Nu suntem pregatiti pentru presedintia Consiliului UE! Guvernul Dancila – Dragnea, „accident al democratiei”, trebuie inlocuit! Reactia lui Dragnea

0
552

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la reuniunea Asociatiei Municipiilor din Romania, ca tara noastra nu este pregatita pentru a prelua presedintia Consiliului UE si ca Guvernul Dancila – Dragnea, pe care l-a numit un „accident al democratiei”, trebuie inlocuit. El le-a transmis primarilor de muncipii ca ceea ce s-a realizat in orasele pe care le conduc li se datoreaza lor, nu actualului Executiv. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, luni, afirmatia presedintelui Klaus Iohannis spunand ca sunt ”numai minciuni”. ”Fiecare cu obsesiile lui. Klaus Iohannis are aceste obsesii din noaptea alegerilor din decembrie 2016”, a afirmat Dragnea, completand ca declaratiile presedintelui sunt ”incalificabile” si aduc deservicii Romaniei.

„In fine, trebuie sa mentionez o mare ingrijorare pe care o am, pe care sper ca o aveti, cu toate ca nu va priveste direct. Este vorba de anul 2019. stiti bine ca, de la 1 ianuarie 2019, Romania va prelua Presedintia Consiliului Uniunii Europene, o pozitie extrem de importanta, o pozitie extrem de onoranta, o pozitie extrem de solicitanta, mai ales pentru Guvern. Parerea mea este ca nu suntem pregatiti pentru asa ceva. Acum cateva saptamani, am fost intrebat de jurnalisti si am spus ca vom face fata rezonabil, dar numai ca intre timp lucrurile au luat-o razna. La Guvern nu se mai inteleg responsabilii pentru diferite sectoare, persoanele care ar trebui sa se ocupe de chestiunile europene pleaca sau sunt demisi, si in acest fel ne trezim in ceasul al 12-lea total, total nepregatiti. si cred ca, din pacate, si acum, in ultimul moment, necesitatea politica este inlocuirea acestui accident al democratiei romanesti care este Guvernul Dragnea-Dancila. Nu exista nicio perspectiva de buna guvernare. Nu exista nicio perspectiva de buna implicare in afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a declarat seful statului.

El a mentionat ca oricat de bun ar fi un primar, el nu este singur in spatiul politic romanesc, ci trebuie sa se relationeze, sa interactioneze cu alti primari, cu alte comunitati, cu consilierii locali, cu cei de la judet, dar de obicei si cu cei de la centru.

„Si aici, cel putin asa a fost pe vremuri, nu cred ca s-au schimbat multe, apar cele mai mari nemultumiri. Primarii vor sa se miste, guvernele de regula sunt mai reticente. Aceasta reticenta este de multe ori frustranta, si va asigur ca nu numai pentru dumneavoastra, si pentru mine, si, cel mai grav, pentru romani”, a remarcat seful statului.

El a amintit „promisiuni care au ramas pe hartie”.

„Descentralizarea – toata lumea stie ca sunt anumite lucruri care trebuie gestionate local pentru a functiona mai bine. Vi s-a promis, nu s-a realizat. A doua chestiune, care intotdeauna este de actualitate, banii. Nu numai ca nu vi s-a dat o baza mai mare, ba dimpotriva, s-a facut acum, recent, asa-zisa reforma in domeniul fiscal, o mare pacaleala, prin care romanilor aparent li s-au dat mai multi bani, dar in realitate nu. Iar comunitatile locale, cu certitudine, au pierdut de acolo. Au existat promisiuni ca aceste pierderi, care se realizeaza prin schimbarea impozitarii la veniturile salariale, vor fi compensate. in cea mai mare masura, aceasta promisiune nu a fost indeplinita. Ca majoritatea municipiilor s-au descurcat, vi se datoreaza si nu se datoreaza in niciun caz guvernului. Eu stiu ca primarii de municipii gasesc solutii. Sunt oameni activi, sunt oameni interesati sa gaseasca solutii si le gasesc, dar asa nu se poate continua”, a precizat Iohannis.

El a apreciat ca politica, mai ales fata de comunitatile locale, trebuie sa fie facuta transparent, predictibil si trebuie sa fie o politica sustenabila.

„Aceasta vesnica topaiala fiscala cu care ne-au obisnuit ultimele guverne este nu numai de prost gust, ci si de rau augur, si va pune si pe dumneavoastra, si pe romani, in dificultate”, a subliniat presedintele.

Klaus Iohannis a subliniat ca si in privinta sarabatoririi Centenarului primarii sunt cei care au organizat evenimentele, nu Guvernul.

„Cu totii v-ati implicat, ati organizat evenimente dedicate Centenarului, si acesta este un lucru foarte bun, fiindca Guvernul nu a facut-o. Ati facut-o dumneavoastra. Ca de obicei, primarii isi vad de treaba, rezolva problemele, si, in acest caz, rezolva festivitatile”, a afirmat presedintele.

„Dar va rog sa nu va opriti aici. Centenarul nu trebuie sa ramana un moment de evocare a realizarilor istorice, ci trebuie sa se transforme intr-un moment de planificare a viitorului. Trebuie sa ajungem in punctul in care putem sa spunem romanilor ce vrem cu Romania, ce vrem pentru viitorul Romaniei, cum ne imaginam viitorul Romaniei. si eu va spun – eu imi imaginez viitorul Romaniei in Uniunea Europeana, puternic integrati. imi imaginez locul Romaniei in NATO, imi imaginez o Romanie puternica, o Romanie cu o economie matura, cu un sistem de educatie care creeaza premisele pentru o foarte buna pregatire generala si profesionala. imi imaginez o Romanie in care romanii se simt bine, se simt acasa. imi imaginez o Romanie in care vor sa se intoarca tinerii nostri valorosi, nu una din care vor sa plece. si aceste lucruri, dragii mei, putem sa le realizam impreuna”, a incheiat presedintele.

Reactia lui Dragnea

”Fiecare cu obsesiile lui. Klaus Iohannis are aceste obsesii din noaptea alegerilor din decembrie 2016”, a spus, luni, Liviu Dragnea, intrebat ce parere are despre afirmatia presedintelui Iohannis ca Romania nu este pregatita pentru a prelua presedintia Consiliului UE

Liderul PSD a completat: ”Sunt deja din ce in ce mai multi romani are nu se mai lasa pacaliti de minciunile lui Iohannis. De doi ani de zile ne-a tot mintit, nu pe noi, a tot spus ca nu sunt bani de pensii, ca nu se pot acorda facilitati fiscale in acelasi timp cu cresteri de pensii si cu cresteri de salarii, ca nu o sa ne incadram in deficitul de 3 la suta. Numai minciuni”.

Dragnea sustine ca Guvernul este pregatit sa preia presedintia Consiliului UE si sa o transforme in succes.

”Din puntul de vedere al Guvernului, confirmat si de secretarul general al CE, Guvernul este pregatit sa gestioneze cu succes presedintia CE. Ceea ce face in schimb Klaus Iohannis, si nu numai el, aduce, deservicii majore acestei tari, ca incearca sa induca ideea ca Guvernul din tara lui nu este pregatit, neavand niciun fel de proba, de dovada in sensul acesta”, a mai spus Dragnea.

Liderul social-democrat afirma ca ”este incalificabil din partea unui sef de stat” sa faca astfel de declaratii.

Loading...