-3 C
Bucharest
sâmbătă, decembrie 7, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Filosoful Mihai Sora: "Memoria colectiva romaneasca mai are inca de invatat cum...

Filosoful Mihai Sora: „Memoria colectiva romaneasca mai are inca de invatat cum sa-si cinsteasca eroii! Astept inca ziua in care „mort pentru tara“ sau „mort pentru Romania“ vor fi mai mult decat niste expresii”

- Reclama -

Filosoful Mihai sora subliniaza, la centenarul sfarsitului Primului Razboi Mondial, ca memoria colectiva romaneasca mai are inca de invatat cum sa-si cinsteasca eroii si spune ca asteapta inca ziua in care „mort pentru tara“ sau „mort pentru Romania“ vor fi mai mult decat niste expresii, vor deveni vibratia interioara a celor ce pronunta aceste cuvinte.

„Monumente comemorative, jerbe de flori, discursuri, carti de istorie sau testimoniale, – fiecare localitate din Franta evoca, zilele acestea, carnajul Primului Razboi Mondial. Desi lexicalizata, „mort pour la France” nu este o expresie lipsita de incarcatura emotionala a momentului ei initial, cand s-a instalat in tesutul limbii. Poate si pentru ca francezii au inteles ca memoria nu se intretine cu gesturi formale, exterioare afectului individual, ci cu un efort constant, tenace, persuasiv, acel „travail de mémoire” – stradania si verbalizarea ei deopotriva – fata de care nici cea mai superficiala constiinta nu ramane insensibila”, scrie Mihai sora pe pagina sa de Facebook.

El precizeaza ca a trecut azi prin cateva comune franceze aflate la granita cu Elvetia si ca, pretutindeni, in centru, nu departe de cladirea Primariei si de monumentul Soldatului Necunoscut, stau prinse de copaci fotografiile barbatilor care au cazut pe front.

„Comuna lor ii onoreaza aducandu-le chipul in prezentul continuu al memoriei colective: panouri mari cu figurile acestor oameni, deseori mai convingatoare decat pompoase discursuri oficiale, stau astfel, intr-o misterioasa comuniune cu scoarta copacilor, la vederea oricarui trecator; vederea simpla si nemediata de alte cuvinte decat numele acestor tineri si ziua in care si-au dat viata. Félix Chamoux, din „classe 1918”, a fost chemat sub arme in momentul in care a atins varsta legala pentru mobilizare, cu un an inaintea majoratului (care era, pe atunci, la 21 de ani). Félix Chamoux a murit in ziua de 15 iulie 1918, dupa doar cateva zile pe front, in cel de-al douazecilea an al vietii lui. Privindu-i fotografia, in uniforma de soldat, cu figura serioasa si mana dreapta in buzunar, inainte de a atinge fierul rece al unei pusti, nu ma pot impiedica sa-mi inchipui momentul in care a stat in fata aparatului de fotografiat, fara sa stie ce-l asteapta, dar avand, foarte probabil, presentimentul ca nu-i va fi usor si ca, in urma lui, nu va ramane, poate, decat aceasta fotografie”, povesteste sora.

Mihai Sora mentioneaza ca toata copilaria sa a fost populata de marturiile infioratoare ale soldatilor romani care luptasera pe frontul italian si, in chip miraculos, reusisera sa se intoarca acasa, dupa razboi, la familia si gospodaria lor: care fara un brat, care fara un picior, care cu sufletul zdruncinat.

„Memoria celor cazuti departe de casa nu s-a pastrat decat – cel mult – in sanul familiei. Pentru ca memoria colectiva romaneasca mai are inca de invatat cum sa-si cinsteasca eroii, victimele razboaielor, ale represiunii comuniste, ale mineriadelor si ale atator crime care au marcat istoria neamului, multe ramase nepedepsite. Astept inca ziua in care „mort pentru tara” sau „mort pentru Romania” vor fi mai mult decat niste expresii, vor deveni vibratia interioara a celor ce pronunta aceste cuvinte”, incheie Mihai sora.

Peste 70 de lideri politici din intreaga lume, intre care presedintele SUA, Donald Trump, presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel, participa astazi, la Paris, la celebrarea Centenarului sfarsitului Primul Razboi Mondial. La ceremonii este prezent si presedintele Klaus Iohannis.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri