Peste 70 de lideri de stat din intreaga lume participa astazi, la Paris, la celebrarea Centenarului sfarsitului Primul Razboi Mondial!

0
557

Peste 70 de lideri politici din intreaga lume, intre care presedintele SUA, Donald Trump, presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel participa astazi, la Paris, la celebrarea Centenarului sfarsitului Primul Razboi Mondial. La ceremonii este prezent si presedintele Klaus Iohannis.

Primii dintre cei aproximativ 70 de sefi de stat si de guvern asteptati au inceput sa soseasca duminica, la scurt timp dupa 8.15 GMT, la Palatul Elysee, fiind intampinati de presedintele francez Emmanuel Macron, pentru a participa apoi la comemorarea armistitiului, informeaza France Presse.

Emmanuel Macron i-a primit, impreuna cu sotia sa Brigitte, pe lideri pe covorul rosu in fata a zeci de fotografi in curtea de onoare la Elysee. Primii au fost prim-ministrii suedez, irlandez, norvegian si algerian, inainte de sosirea cancelarului german Angela Merkel si a prim-ministrului canadian Justin Trudeau.

Duminica dimineata, la ora locala 11.00 (12.0, ora Romaniei), in a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului – pentru a marca exact momentul la care focul a fost oprit pe toate fronturile europen -, cei 72 de presedinti si sefi de guverne straini se vor alatura presedintelui Emmanuel Macron la Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra Centenarul sfarsitului Primului Razboi Mondial, scrie news.ro.

Pentru asigurarea securitatii, Ministerul francez de Interne a mobilizat 10.000 de membri ai fortelor de ordine.

Duminica dupa-amiaza, liderii politici vor participa la Forumul de la Paris pentru Pace. Nu insa si presedintele SUA, Donald Trump, care va parasi Franta mai devreme.

Sambata seara, toti liderii veniti la Paris au participat la un dineu oferit de cuplul prezidential francez Brigitte si Emmanuel Macron, in incinta muzeului d’Orsay.

Tot sambata, Donald Trump si Emmanuel Macron s-au intalnit la Palatul Elysee. Cei doi au convenit ca Europa trebuie sa contribuie mai mult pentru aparare, relateaza Reuters si Le Figaro. Presa franceza a remarcat faptul ca la intalnirea de la Palatul Elysee, Macron si-a pus mana pe genunchiul liderului american si l-a numit pe Trump prietenul sau. La randul sau, Trump a spus ca si el il considera pe Macron un prieten foarte bun, cu care are multe in comun. „Vrem o Europa puternica. Este foarte important pentru noi. Vrem sa ajutam Europa, dar in mod corect. in acest moment impartirea poverii a fost in mare parte asupra SUA”, a mai afirmat Trump. Macron a spus ca impartaseste sentimentele lui Donald Trump, precizand ca ar vrea ca Europa sa suporte o mai mare parte a apararii in cadrul NATO.

De asemenea, presedintele Frantei si cancelarul Germaniei au dezvelit sambata o placa comemorativa cu un mesaj de pace la Memorialul de la Compiegne, in Poiana Rethondes, unde in urma cu 100 de ani a fost semnat armistitiul ce a pus capat Primului Razboi Mondial.

„De Centenarul Armistitiului din 11 noiembrie 1918, Emmanuel Macron, presedintele Republicii Franceze, si Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germane, au reafirmat valoarea reconcilierii franco-germane in serviciul Europei si al pacii”, este mesajul inscriptionat pe aceasta placa, transmite AFP.

Ceremonia a avut o puternica incarcatura simbolica, fiind prima data dupa razboi cand presedintele Frantei si seful Guvernului german se intalnesc in acest loc.

Ziua Armistitiului este comemorata in fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnata intre Antanta si Puterile Centrale la Compiegne, Franta, eveniment ce a marcat incetarea ostilitatilor pe Frontul de Vest al Primului Razboi Mondial si a intrat in vigoare incepand cu ora 11.00 – cea de-a unsprezecea ora a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea luna a anului 1918. Initial, acest armistitiu a incetat dupa o perioada de 36 de zile. Tratatul privind incetarea definitiva a ostilitatilor a fost semnat in mod formal la Versailles in 1919.

Loading...