O romanca celebra, omagiata de Google! Cinci lucruri pe care ar trebui sa le stim despre Elisa Leonida Zamfirescu!

0
512

Google Doodle o sarbatoreste sambata, 10 noiembrie, pe Elisa Leonida Zamfirescu, inginera si inventatoare din Romania, zi in care aceasta a fost nascuta. Aceasta a ramas in istorie ca fiind una dintre primele femei inginer din lume.

In cei 86 de ani de viata, Zamfirescu si-a facut loc intr-un mediu dominat de barbati, a condus laboratoare de geologie si a studiat resursele minerale din Romania. Publicatia britanica The Independent a creat o lista cu 5 lucruri care ar trebui sa fie stiute despre Elisa Leonida Zamfirescu.

1. I-a fost respinsa prima optiune de continuare a studiilor din cauza discriminarii fata de femei

Zamfirescu, provenita dintr-o familie cu 11 copii, a vrut sa urmeze cursurile scolii de Poduri si Drumuri din Bucuresti dupa ce a absolvit liceul, dar a fost respinsa din cauza genului sau.

In schimb, ea a mers la Universitatea Tehnica Regala din Charlottenburg, cunoscuta acum ca Universitatea Tehnica din Berlin, unde a studiat ingineria mecanica.

Zamfirescu s-a inscris in 1909 si a absolvit in 1912, devenind unul dintre primii ingineri feminini care au facut acest lucru in Europa.

2. A lucrat pentru Crucea Rosie

Dupa absolvire, Zamfirescu a mers la Institutul Geologic din Bucuresti, unde a devenit sef de laborator.

In timpul Primului Razboi Mondial, a lucrat pentru Crucea Rosie ca manager de spital in orasul Marasesti, locul in care s-a dus lupta dintre Romania si Germania pe frontul romanesc, in 1917.

3. Ea a fost un inginer pasionat si foarte inovator

Ca parte a activitatii sale ca sef de laboratorul, Zamfirescu a adus noi metode si noi tehnici de analiza pentru a studia mineralele si substante precum apa, carbunele si uleiul.

Zamfirescu a continuat sa lucreze si la varsta de pensionare si nu s-a pensionat pe deplin pana la varsta de 75 de ani, dupa o cariera de patru decenii.

4. Exista o strada care ii poarta numele

Strada unde Zamfirescu locuia in Bucuresti a fost redenumita dupa ea in 1993, la 20 de ani de la moartea ei.

Totodata, in 1997 a fost creat un premiu care ii poarta numele. “Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu” onoreaza contributia femeilor in domeniile tehnologiei si stiintei.

5. A fost avocat pentru dezarmarea internationala

In afara de activitatea sa de inginer chimist, Zamfirescu a luat o pozitie in favoarea dezarmarii. Ea a depus o plangere la comisia de dezarmare de la Lancaster House din Londra, cu accent pe amenintarea nucleara.

Loading...