Ministrul Apararii avertizeaza: „Traim vremuri complicate! Actiunile Rusiei continua sa fie agresive”

463

In regiunea Marii Negre “traim vremuri complicate”, a declarat vineri Mihai Fifor, ministrul Apararii Nationale.

Oficialul si omologul sau canadian au vizitat baza aeriana Mihail Kogalniceanu, unde au vorbit despre incidentele din ultima perioada, in care au fost implicate avioanele rusesti si cele NATO. Oaspetele strain sustine ca Moscova continua sa testeze capacitatea aliantei de a interveni.

La inceputul saptamanii, Statele Unite au anuntat ca un avion de vanatoare rusesc a pus in pericol o aeronava militara americana, in momentul in care a procedat la interceptarea acesteia. Scenele s-au derulat in spatiul aerian international, deasupra Marii Negre. Oficialii de la Moscova au insistat insa ca pilotii rusi au respectat masurile de siguranta.

Mihai Fifor, ministrul Apararii Nationale: ”Astfel de incidente, din pacate, sunt relativ frecvente, nu ma refer la genul acesta de interceptari, lucrul acesta nu s-a mai intamplat intr-adevar si a fost o atitudine cel putin bizara din partea Federatiei Ruse, a fost o provocare, evident.”

In luna august, avioanele de vanatoare ale Fortelor Regale Aeriene Britanice, aflate in misiune la baza Mihai Kogalniceanu din Constanta, au interceptat de doua ori aeronave rusesti care survolau deaspura Marii Negre. Iar in octombrie, pilotii canadieni au interceptat o aeronava ruseasca in aceeasi zona.

Si ministrul canadian al Apararii, prezent la Constanta, a vorbit despre aceste episoade. Harjit Singh Sajjan, ministrul canadian al apararii: “Am observat ca Rusia, evident, incearca sa testeze rezultatele NATO si ei, cu siguranta pot observa profesionalismul de care pilotii nostri au dat, intotdeauna, dovada. Noi vom proteja spatiul aerian NATO prin aliatii nostri.”

Mihai Fifor, ministrul Apararii Nationale: ”impreuna pana in decembrie vom asigura misiunile de politie aeriana, astfel incat, repet, sa dam un semnal puternic asupra faptului ca, desi actiunile Federatiei Ruse continua sa fie agresive desigur in opinia noastra si nu numai, noi suntem pregatiti pentru orice fel de provocare si ca alianta nu facem altceva decat sa asiguram francul estic al aliantei.”

La Mihail Kogalniceanu sunt 135 de militari canadieni care, impreuna cu romanii, executa misiuni de Politie Aeriana sub comanda NATO.

Loading...