Cutremur de 7,5 pe Richter in Romania! Exercitiu National de raspuns la producerea unui seism puternic! Este propusa instituirea starii de urgenta

0
568

Un exercitiu national intitulat “Seism 2018” a inceput, sambata, la ora 9.00, scenariul acestuia presupunand ca s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, anunta Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sambata, ca exercitiul Seism va avea o durata de cinci zile, fiind urmarit in timp real raspunsul la eventuala producere a unui cutremur in Vrancea, de 7,5 grade pe scara Richter, la o adancime de 140 de kilometri.

Conform scenariului, cel mai afectat ar fi municipiul Bucuresti, unde din primele informatii ar fi 12 imobile prabusite partial sau total si aproximativ 200 de victime doar in zona Centrului Vechi – Universitate. “Nu facem un show, asta vreau sa se inteleaga”, a subliniat Raed Arafat.

MAI precizeaza ca, potrivit scenariului exercitiului Seism 2018, sambata dimineata, la ora 08.37, in zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismica avand ca axa de deplasare Bucuresti – Alexandria – Sofia si Iasi – Chisinau.

“Seismul a dus la distrugerea si avarierea a numeroase cladiri ale administratiei publice centrale si locale, unitati medicale, cladiri de locuit, obiective sociale, precum si a infrastructurii (retele de alimentare cu energie electrica, gaze, statii de tratare si de epurare, sisteme de transport si distributie carburanti, cai de transport rutiere, feroviare)”, arata sursa citata.

Exercitiul vizeaza punerea in aplicare a Conceptiei nationale de raspuns post-seism.

Este cea mai ampla simulare de interventie in caz de seism major care are loc in Uniunea Europeana in ultimele doua decenii.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unitatile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din tara se deplaseaza spre Capitala.

La Ciolpani a fost activat Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei.

Exercitiul va dura pana in data de 18 octombrie. Este un exercitiu international, la care participa 26 de state. Timp de cinci zile vor fi simulate diverse situatii, atat pe timp de zi, cat si noaptea.

Exercitiul se desfasoara in Bucuresti, dar si in marile centre universitare. Totul se va petrece ca intr-o situatie reala: vor fi scosi raniti dintre daramaturi, masinile de interventie vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul ranitilor.

Vor fi prezenti observatori de la Comisia Europeana, de la structura de specialitate din SUA, de la OMS si de la NATO, plus foarte multa presa straina.

La ora 10:30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o conferinta de presa, ce va fi sustinuta de catre secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

Declaratii Raed Arafat

Exercitiul national “Seism 2018”, care a fost declansat sambata, in jurul orei 9,00, are ca menire testarea conceptiei de raspuns la cutremur, modul in care reactioneaza fiecare dintre judetele tarii si modul in care reactioneaza autoritatile, a declarat secretarul de stat in MAI, Raed Arafat.

“Exercitiul despre care vorbim are ca menire testarea conceptiei de raspuns la cutremur, modul in care reactioneaza fiecare dintre judetele tarii (…) si modul in care reactioneaza autoritatile din Bucuresti si autoritatile centrale (…) Urmeaza sa se faca mai multe testari si mai multe scenarii (…), precum scenariul pe testarea sistemului de comunicatii si al luarii deciziilor, (…) fara sa fie emise ordine”, a declarat Raed Arafat, intr-o conferinta de presa, sambata, la sediul MAI.

“Urmeaza sa fie monitorizat de colegii de la UE, din Comisia Europeana, NATO si de colegii din SUA care vor ajunge astazi. Are o dimensiune internationala foarte mare internationala care va incepe sa se vada in urmatoarele zile, va creste treptat, cu posibile participari din tarile din jurul nostru. Vedem care e necesitatea noastra pentru a activa mecanismul de protectie civila. Mecanismul de Protectie Civila Europeana se implica real in exercitiu”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit scenariului, este vorba despre un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe Richter, produs la o adancime de 140 kilometri, cu o durata de 57 de secunde, cel mai afectat fiind Bucurestiul.

“De la declansare, toate comunicatiile la nivelul Bucurestiului au fost intrerupte. Abia acum 15 minute au inceput sa se reia”, a precizat Arafat.

Practic, in prima faza s-a testat luarea deciziilor fara ordine, avand in vedere lipsa comunicatiilor. Mai multe echipaje din tara sunt pe drum spre Capitala, iar unele vor ramane aici pana la finalul exercitiului.

Primul pas este evaluarea terestra, iar mai apoi aeriana, dupa care interventia pentru salvarea victimelor.

“Ca si prim impact, centrul Bucurestiului e cel mai afectat”, a precizat Raed Arafat, precizand ca potrivit scenariului, in centrul vechi sunt prabusite 12 cladiri, fiind 200 de raniti in prima baza, potrivit scenariului.

Secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a anuntat ca sambata, in cadrul exercitiului national “Seism 2018”, a fost propusa instituirea starii de urgenta, ce urmeaza a fi supusa spre aprobare presedintelui Romaniei.

″in cadrul Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, am solicitat – si a fost aprobata de doamna prim-ministru – trimiterea catre presedintele Romaniei solicitarea de instituire a starii de urgenta, care este necesara (…) pentru a putea interveni corect si pentru a putea stabili toate masurile sau implementa toate masurile care sunt necesare pentru noi. Astfel, cererea a plecat catre Presedintie si asteptam emiterea decretului prezidential pentru instituirea starii de urgenta pentru o durata de 15 zile”, a declarat Raed Arafat, in cadrul unei conferinte de presa la Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei de la Ciolpani.

Totodata, Arafat a precizat ca la Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta s-a stabilit ca se va apela la sprijin international.

“Lucru pe care l-am facut din timp. Am pus in prealerta si Mecanismul de protectie civila european, precum si Centrul pentru raspuns la dezastre al NATO, iar doamna prim-ministru a validat aceste cereri, in cadrul Comitetului, urmand sa primim ofertele din partea tarilor care au primit solicitarea noastra”, a mai afirmat Raed Arafat.

Arafat a spus ca, in cadrul solicitarii de ajutor internationale, prin activarea mecanismului european de asistenta, s-au solicitat 4 echipe cautare-salvare in zone urbane de capacitate grea, 6 echipe medii de cautare-salvare in zone urbane, 4 echipe medicale de urgenta de tip I, 4 echipe medicale de urgenta de tip II, doua spitale mobile, echipe medicale de urgenta de tip III, care sunt cele mai complexe, capacitate medicala de evacuare pe calea aerului, capacitate de evacuare a cetatenilor straini, pentru tarile care au cetateni si doresc sa-i evacueze.

“Am solicitat imagini satelitare prin sistemul Copernicus, care urmeaza in maxim 24 de ore sa le primim din partea colegilor de la Centrul de Protectie Civila European de la Bruxelles. Am cerut si experti in domeniile de evaluare a structurile de rezistenta a cladirilor, inclusiv constructii hidrotehnice si telecomunicatii, pe langa expertii pe care ii aveam si care sunt angrenati in evaluarea situatiilor de pe teren”, a mai declarat secretarul de stat.

Arafat a precizat ca, in cadrul exercitiului, la nivel medical exista 280 de paturi de terapie intensiva libere in toate judetele, 2.542 de paturi chirugicale, 4.153 de paturi din alte specialitati care pot fi folosite pentru victimele cutremurului, 1,514 paturi care pot fi eliberate prin externarea pacientilor care au probleme ce nu le pun viata in pericol.

in plus, echipa de evacuare si evaluare medicala lucreaza pentru a stabili stocul de sange, dar si necesitatile de evacuare a ranitilor, care nu pot fi spitalizati in Bucuresti, in acest sens fiind disponibile doua avioane militare puse la dispozitie de MApN.

Arafat a mai anuntat ca o parte a fortelor mobilizate in judete a fost oprita in drumul catre Capitala, iar o alta parte continua deplasarea spre Bucuresti, respectiv 219 mijloace de interventie (ambulante, masini de pompieri, masini specializate de interventie, containere de cautare-salvare, posturi medicale, posturi de comanda).

″in total, avem 750 de persoane care sunt mobilizate la acest moment in tara, care includ pompieri, dar si personal medical din cadrul SMURD din 12 judete”, a precizat secretarul de stat.

in legatura cu pagubele cutremurului, Arafat a spus ca exista peste 1.000 de victime, dintre care peste 400 sunt decedate, 200 de cladiri prabusite, 800 de cladiri afectate grav, peste 1.200 de imobile afectate mediu.

Arafat spune ca se asteapta ca numarul persoanelor decedate sau ranite sa creasca.

“Referitor la cererile de ajutor, avem un mesaj din partea Bulgariei, care initial nu era prevazuta in exercitiu, in care spun ca au vazut solicitarea noastra si vor reveni. Este posibil sa faca parte din exercitiu. Exista o comunicarea si din partea Moldovei, pe linia NATO de aceasta data, si care ne anunta ca si ei studiaza posibilitatea de a trimite echipe de sprijin. Tot in cadrul exercitiului, avem urmatoarele tari care urmaresc situatia si care urmeaza sa ne anunte daca vor veni cu sprijin: Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Franta, Finlanda, Olanda, Marea Britanie si Ungaria. Am fost mandatati de doamna prim-ministru sa acceptam la nivelul Comandamentului acest sprijin. Toate structurile MAI, vorbim de Politia de Frontiera, Jandarmerie, Politie, Inspectoratul General de Aviatie, sunt implicate in acest exercitiu si ne acorda sprijin pentru desfasurarea misiunilor”, a mai afirmat Arafat.

Ministerul Apararii Nationale participa, alaturi de structurile cu responsabilitati in domeniul managementului situatiilor de urgenta, la exercitiul national SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne, arata un comunicat al MApN.

in cadrul exercitiului, conform procedurilor, Statul Major al Apararii a activat, in cadrul Centrului militar de comanda (nucleu), Grupa de Raspuns in Situatii de Urgenta si a angajat forte si mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forte ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul politie militara si Directia Medicala a MApN.

Fortele din Ministerul Apararii Nationale au declansat de urgenta activitati simulate de identificare a pagubelor materiale si victimelor inregistrate in unitatile militare, precum si actiunile prevazute de procedurile legale in cadrul sistemului national de raspuns la urgente civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autoritatilor administratiei publice centrale si locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicala.

“SEISM 2018” isi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare si raspuns, la nivel local, regional si national in cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. in acest scop vor fi puse in aplicare “Conceptia nationala de raspuns post seism”, precum si planurile si procedurile specifice pentru gestionarea acestei situatii de urgenta de amploare aferente fiecarei institutii responsabile, arata sursa citata.

Potrivit scenariului exercitiului, in Romania s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, care a dus la distrugerea si avarierea a numeroase cladiri ale administratiei publice centrale si locale, unitati medicale, cladiri de locuit, obiective sociale, precum si a infrastructurii (retele de alimentare cu energie electrica, gaze, statii de tratare si de epurare, sisteme de transport si distributie carburant, cai de transport rutiere, feroviare).

Cutremurul avut epicentrul in zona seismica Vrancea, in localitatea Nereju, la o adancime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde.

Unda seismica a avut ca axa de deplasare directia Sud-vest (Bucuresti-Alexandria-Sofia) si Nord-Est (Iasi-Chisinau.

Loading...