Harta seismica din Capitala! Cele mai vulnerabile cartiere din Bucuresti, in cazul unui seism major!

0
730

O simulare a specialistilor la Magurele pentru un seism major arata ca zona de nord a Bucurestiului ar fi cea care va prelua cel mai puternic socul. Zece ani a durat intocmirea hartii si a fost luat in calcul seismul maxim posibil ca magnitudine – peste 7,5 – produs in zona Vrancea. Un seism cu magnitudinea 7,5 pe Richter sta si la baza exercitiului SEISM 2018 pe care autoritatile il desfasoara incepand de sambata in Bucuresti si in mai multe mari orase din tara.

Bucurestiul are o harta de impact la cutremur. Specialistii de la Magurele au facut o simulare pentru un seism devastator si au ajuns la concluzia ca zona de nord va fi cea care va prelua cel mai puternic socul. Pe baza hartii se poate stabili si cel fel de cladiri pot fi construite in „zonele rosii”.

Dupa Nordul Capitalei, urmatoarele cel mai afectate zone ar fi centrul si estul orasului.

Cei mai expusi ar fi locuitorii din zonele Otopeni, Pipera, Aviatiei. Pantelimon, unul dintre cartierele-dormitor ale Capitalei, este el in zona rosie pe harta risculului.

Specialistii spun ca zona de-a lungul Dambovitei este periculoasa pentru ca sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot aparea fenomene de lichefiere a solului, o „curgere” a nisipului, asa cum s-a intamplat recent in Indonezia. Cladirile aflate de acolo pot, astfel, sa se incline.

„In Bucuresti nu ai voie sa proiectezi structuri din otel, pentru ca sunt foarte flexibile, exact ce n-ai voie aici”, spune Gheorghe Marmureanu, director onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Cu toate acestea, in ultimii ani, nordul orasului a fost invadat de blocuri turn, desi zona este vulnerabila. La „Aurel Vlaicu” sunt cele mai multe cladiri inalte din Bucuresti. 250.000 de angajati lucreaza aici, adica o treime din totalul celor care muncesc in birouri in Capitala.

Loading...