Atentie, romani! Cum va pot sparge hackerii contul de WhatsApp!

0
558

Hackerii va pot sparge si prelua aplicatia WhatsApp, pe baza unor vulnerabilitati ale unor operatori de telefonie.
Este avertismentul dat de specialistii in securitate cibernetica din Israel si confirmat de experti de la noi. WhatsApp este considerata de experti cea mai sigura aplicatie de comunicare pentru ca are datele criptate. Chiar si asa, infractorii se folosesc de fapt de casuta de mesagerie vocala, care nu este suficient securizata.

Pasii pe care hackerii ii fac sa intre contul pe WhatsApp al altei persoane, de pe un alt telefon, nu sunt complicati. Sunteti in pericol daca aveti mesageria vocala la telefon activata si un cod PIN usor de ghicit.

Liviu Arsene, specialist securitate cibernetica: “Este un pericol real, in schimb vulnerabilitatea nu se afla in aplicatie, ci mai mult atacatorii exploateaza modul in care operatorul de telefonie mobila este folosit in procesul de autentificare.”

Momentul in care actioneaza hackerii este insa critic. Trebuie sa nu raspundeti la telefon cel putin un sfert de ora. Am refacut pasii intr-o firma de securitate cibernetica, cu ajutorul unui expert.

Mihai Vasilescu, specialist securitate cibernetica: “Pentru a demonstra atacul, incepem cu telefonul atacatorului, introducem numarul victimei, in aplicatie. Ca sa te autentifici trebuie sa introduci un cod care este trimis pe telefonul victimei. incercam prin apel. Cum victima nu raspunde, codul intra in mesageria vocala.”

De aici, accesarea unei mesagerii vocale, de pe alt telefon decat cel al victimei, este posibila apeland anumite numere de telefon publicate pe site-urile operatorilor de telefonie. Companiile din Romania au mecanisme prin care ii constrang sau ii sfatuiesc pe clienti sa isi seteze PIN-uri complexe.

Luminita Bud, expert in frauda companie de telefonie mobila: “Serviciuul de mesagerie vocala le ofera posibilitatea clientilor de a-si asculta mesajele si de pe un alt dispozitiv, poate sa fie telefon fix sau mobil si cu ajutorul codului PIN sa asculte mesajele. La activare are un cod 1,2,3,4.”

Asa am procedat si noi si am reusit. In plus, aplicatia de pe telefonul victimei este blocata 9 ore de la atac.. Ca sa nu ajungeti in aceasta situatie, specialistii in securitate cibernetica si operatorii recomanda sa va securizati mesageria vocala cu coduri complexe, formate din 8 cifre.

Iar pentru aplicatia de chat ar fi bine sa va activati securizarea in doi pasi, care adauga un cod suplimentar. Am contactat compania WhatsApp pentru a ne oferi mai multe detalii despre masurile de securitate, dar pana la aceasta ora nu am primit un raspuns.

Sursa: stirileprotv

Loading...