Guvernul a aprobat proiectul noii Legi a pensiilor!

0
430

Noua lege a pensiilor, care se va aplica peste 3 ani a primit miercuri unda verde de la Guvern si urmeaza sa fie dezbatuta de parlamentari.

Pana in 2021, calculul se pastreaza, doar punctul de pensie va fi majorat anual. Iar din 2022, pe masura ce cresc salariile, vor creste si pensiile, da asigurari ministrul Muncii, Olguta Vasilescu. Noua lege a pensiilor va duce la o cheltuiala uriasa pentru buget, pentru care Guvernul sustine ca se vor gasi bani daca economia merge bine. De fapt, peste 3-4 ani, un alt guvern va fi obligat sa rezolve aceste promisiuni.

Din anul 2019 si pana in 2021 inclusiv, pensiile vor fi calculate folosind o noua formula, bazata pe o valoare de referinta, care va duce la cresteri ale veniturilor pensionarilor, incepand cu 2022.

In paralel, va fi majorat punctul de pensie. incepand cu septembrie anul viitor, punctul de pensie va creste la 1.265 de lei, de la 1.100 de lei, cat este in prezent. Iar in 2021, punctul de pensie va fi de 1.875 de lei.

Potrivit estimarilor facute de Ministerul Muncii, un medic pensionar care are o pensie de 1.980 de lei in prezent va ajunge la un venit de peste 4.700 de lei in 2021. Iar o profesoara va primi o pensie de 3.000 de lei, aproape dublu fata de cat are astazi. Un lucrator cu o vechime in munca de 34 de ani va avea si el pensia majorata de la 990 de lei acum, la 2.100 de lei in 2021, promite Olguta Vasilescu.

Din 2022, regulile se schimba, intra in vigoare noua formula de calcul. Pensiile vor creste in functie de rata inflatiei, deci in ritm cu majorarea preturilor, la care se va adauga 50% din cresterea salariului mediu brut pe economie. Cu alte cuvinte, pensiile vor depinde de starea economiei reale.

O alta schimbare prin noua lege este scaderea cu 10 ani a stagiului minim de cotizare, la 15 ani.

O veste buna este ca studiile universitare, masteratul si doctoratul vor fi luate in considerare la calcularea pensiilor. Atentie – daca ati si lucrat in perioada studiilor, va fi luata in calcul doar perioada lucrata, pentru ca in acest caz se acorda un punctaj mai mare, deci veti avea mai multi bani la batranete.

Potrivit noii legi, femeile isi vor putea reduce cu pana la 6 ani varsta de pensionare – asta numai daca au muncit macar 15 ani si au crescut 3 copii.

Legea pensiilor va intra complet in vigoare abia in 2021, iar unii reprezentanti ai societatii civile isi fac deja griji.

Gheorghe Chioaru, reprezentant in Consiliul Economic si Social: ″Aplicarea legii cade in sarcina altui guvern. Creeaza discrepante intre actualii pensionari si viitorii pensionari.″⁣

Gelu Duminica, reprezentant in Consiliul Economic și Social: ”Legea va avea un impact de cateva miliarde de an pe an, an de an. E foarte probabil ca aceste cresteri sa vina cu indexari, impozitari si restrictii care poata aduce banii spre buget.″

In prezent, statul plateste 61,5 miliarde de lei pentru pensii. Pentru plata pensiilor din 2022, statul trebuie sa faca rost de inca 20 de miliarde de lei, arata stirileprotv.

Loading...