Jean-Claude Juncker: „Riscul unui razboi in Balcani este mai devreme decat anticipam”!

0
664

Presedintele Comisiei Europene sustine ca in Balcani ar putea renaste vechile conflicte in lipsa perspectivei aderarii la Uniunea Europeana. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat vineri la Viena fata de riscul izbucnirii unui razboi in Balcani daca UE ar lasa sa se estompeze sperantele de aderare a tarilor din aceasta regiune, relateaza AFP.

“Daca luam Balcanilor perspectiva unei aderari, vom cunoaste acolo ceea ce deja am cunoscut in anii 1990 si aceasta, fara indoiala, mai devreme decat anticipam”, a avertizat seful executivului european, facand aluzie la conflictele care au insangerat regiune la vremea respectiva.

Juncker a recunoscut ca “drumul este inca lung” in vederea unei integrari a tarilor din zona la UE, progresele inca “insuficiente” la fata locului nepermitand sa se aiba in vedere o aderare ”inainte de 2025″, cel mai devreme.

Dar UE trebuie “sa se ocupe in mod intens” de Balcani si sa nu lase sa apara ideea “ca nu suntem seriosi in privinta perspectivelor de aderare”, in timp ce unele tari membre nu-si ascund reticentele, a subliniat el.

“Terenul este inca fertil” pentru confruntari violente in aceasta regiune, a apreciat Juncker, estimand ca “lucrarea asupra istoriei anilor 1990 nu a fost facuta inca”.

Presedintele Comisiei doreste ca UE sa propuna tarilor din zona “un spatiu economic unde ele vor putea evolua, in parte, in acelasi mod ca atunci cand ele vor fi intr-o zi membre”.

Juncker a insistat totusi ca “toate conflictele de frontiera sa fie rezolvate inaintea oricarei aderari”, intr-un mod in care “instabilitatea din Balcani sa nu fie importata in UE”.

UE a inceput negocieri de aderare cu Serbia si Muntenegru, in timp ce Albania si Macedonia trebuie sa se multumeasca in acest stadiu cu statutul de simple tari candidate, la care mai spera sa acceada Bosnia-Hertegovina si Kosovo. Problema acestei foste provincii sarbe, care si-a declarat unilateral independenta in 2008, este considerata ca fiind una dintre cele mai explozive in Balcani. Bosnia-Hertegovina este la randul sau scena unor tendinte nationaliste, faramitata intre comunitatile bosniaca, sarba si croata.

Juncker s-a exprimat in fata Parlamentului austriac cu ocazia unei vizite efectuate la Viena pentru festivitatile legate de a 100 aniversare de la crearea Republicii Austria in noiembrie 1918.

Sursa: Agerpres

Loading...