Primul aparat care depisteaza cancerul in doua ore a ajuns in Romania! Cat costa analiza

0
896

Este mai bine sa previi decat sa tratezi suna noua deviza din lumea medicala. Asa ca membrii Asociatiei Pacientilor Oncologici din Romania au decis sa investeasca intr-un aparat care, in doar doua ore, iti poate spune daca esti sau nu bolnav de cancer.

Din pacate, o astfel de analiza nu este pe lista investigatiilor decontate de stat, asa ca oamenii trebuie sa scoata din buzunar pana la o mie de lei daca vor un diagnostic rapid. O doamna are 53 de ani si povesteste ca a trecut prin momente de groaza atunci cand a aflat ca sufera de cancer.

“Timpul este vital, nu incape discutie. Fiecare zi poate insemna o pierdere enorma. Asta ca sa nu mai spun cum a fost in cazul meu, ca m-am dus dupa un an de zile”, povesteste aceasta.

Pentru ca fiecare clipa conteaza in evolutia acestei boli, Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania a decis sa investeasca intr-un aparat care ii spune pacientului daca sufera sau nu de cancer.

Aparatul minune depisteaza deocamdata doar trei tipuri de cancer: pulmonar, colo-rectal si de piele. A costat 60 de mii de euro, se afla la Ploiesti si este singurul din Romania. “Acest aparat permite ca un rezultat important de finete de genetica moleculara sa fie dat in doua ore, doua ore si jumatate, spre deosebire de metodele care permit rezultate similar dar in 12, 15 zile. si mai are un mare avantaj, faptul ca se pot face asemenea determinari si din sange nu doar biopsie solida”, explica Iolanda Gheorghiu, Asociatia Pacientilor Oncologici.

Statul nu deconteaza insa astfel de investigatii de preventie, spun reprezentantii firmei care au produs aparatul.

“Aceasta analiza nu este decontata de Casa, asta este problema in Romania, tratamentul este decontat, diagnosticul nu”, a precizat Ioan Marinescu, reprezentant firma. Asadar, oamenii trebuie sa scoata din buzunar intre 600 si 1000 de lei, scrie Protv.

Loading...