Donna Strickland, a treia femeie din istorie care castiga Premiul Nobel pentru Fizica!

0
420

Cercetatorul american Arthur Ashkin va imparti cu o echipa formata din oamenii de stiinta Gérard Mourou (Franta) si Donna Strickland (Canada) Premiul Nobel pentru Fizica atribuit marti de Academia Regala de stiinta din Suedia.

Donna Strickland, om de stiinta din Canada, devine astfel cea de-a treia femeie din istorie laureata cu Premiul Nobel pentru Fizica. Dintre cei 189 de oameni de stiinta care au primit pana in acest an prestigioasa distinctie doar doua au fost femei: Marie Curie si Maria Goeppert-Mayer.

Inventiile premiate in acest an au revolutionat fizica laserilor, dupa cum a afirmat Göran K. Hansson, secretar general al Academiei Regale de stiinte din Suedia, care a anuntat numele castigatorilor.

″Obiecte de dimensiuni extrem de reduse si procese incredibil de rapide apar acum intr-o lumina noua. Instrumentele avansate de mare precizie deschid calea catre zone neexplorate ale cercetarii si catre o multitudine de aplicatii industriale si medicale″⁣, potrivit Academiei Regale de stiinta din Suedia.

Cercetatorul Arthur Ashkin a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Fizica pentru “pensete optice si aplicatiile in domeniul sistemelor biologice”. Astfel, ″fictiunea stiintifica a devenit realitate″⁣, a mentionat institutia suedeza.

Oamenii de stiinta Gérard Mourou si Donna Strickland au primit premiul Nobel pentru Fizica pentru ″metoda lor de generare a pulsurilor optice ultrascurte si de inalta intensitate″⁣.

Anul acesta, fiecare Premiu Nobel valoreaza 9 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari). Suma va fi impartita in doua, intre Arthur Ashkin si echipa alcatuita din Gérard Mourou si Donna Strickland.

Sezonul din 2018 al prestigioaselor distinctii s-a deschis luni, odata cu anuntarea laureatilor Premiului Nobel pentru Medicina. Cercetatorul american James P. Allison si omul de stiinta japonez Tasuku Honjo au fost desemnati castigatori datorita descoperirii unor noi terapii impotriva cancerului.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fizica a fost atribuit pentru detectarea undelor gravitationale, un concept lansat de Albert Einstein in 1916, in celebra sa Teorie a Relativitatii Generale, precum si pentru conceperea si perfectionarea detectoarelor de unde gravitationale LIGO (SUA) si VIRGO (Italia). Distinctia a fost impartita intre fizicianul german Rainer Weiss, care a primit jumatate din premiu, in timp ce cealalta jumatate le-a revenit cercetatorilor americani Barry C. Barish si Kip S. Thorne.

Miercuri urmeaza sa fie anuntat laureatul – sau laureatii – Premiului Nobel pentru Chimie, vineri va fi atribuit Premiul Nobel pentru Pace, iar castigatorul Premiului Sveriges Riksbank pentru Economie in memoria lui Alfred Nobel va fi anuntat la data de 8 octombrie.

Premiul Nobel pentru Literatura nu va fi atribuit in 2018, pentru prima data dupa aproape 70 de ani, si va fi anuntat anul viitor in acelasi timp cu numele laureatului din 2019. Academia Suedeza, institutia care il decerneaza, afectata profund de un scandal ce vizeaza agresiuni sexuale, asociate miscarii #MeToo, a decis sa amane decernarea premiului cu un an, pentru a avea timp sa se reformeze si sa ii inlocuiasca pe membrii ei demisionari.

Primele Premii Nobel au fost decernate la 10 decembrie 1901, la Stockholm, pentru Fizica, Medicina, Chimie, Literatura si Pace.

Fizicianul german Wilhelm Röntgen (1845-1923) a primit primul Premiu Nobel pentru Fizica pentru descoperirea razelor X.

Initiatorul Premiilor Nobel este magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Celor cinci discipline alese de Alfred Nobel – Fizica, Medicina, Chimie, Literatura si Pace – s-a adaugat in 1969 si cel pentru Economie, instituit cu ocazia Centenarului Bancii Nationale a Suediei, fiind subventionat de catre aceasta.

Potrivit traditiei anuale, Premiile Nobel vor fi prezentate la 10 decembrie, data la care se comemoreaza moartea lui Alfred Nobel.

Sursa: Agerpres

Loading...