Klaus Iohannis: Trebuie sa ramanem uniti! Romania si Germania impartasesc o viziune comuna cu privire la proiectul european!

0
395

Romania si Germania impartasesc o viziune comuna cu privire la proiectul european, a afirmat, marti, presedintele Klaus Iohannis, precizand ca eforturile comune pentru pastrarea unitatii trebuie sa continue.

„Eforturile noastre comune pentru pastrarea unitatii trebuie sa continue. In aceste timpuri in care tendintele de dezbinare devin puternice, noi trebuie sa ramanem uniti. Romania si Germania impartasesc o viziune comuna cu privire la proiectul european, intarita de spiritul profund proeuropean al societatilor noastre. Ne aflam la doar cateva luni inainte de prima presedintie romana a Consiliului Uniunii Europene. Doresc sa va asigur de angajamentul ferm al Romaniei pentru consolidarea proiectului european, desi se prefigureaza multe provocari. Suntem hotarati sa le facem fata si sa contribuim la identificarea de solutii eficiente si la consolidarea rolului Uniunii pe scena internationala”, a declarat Iohannis, la un eveniment organizat la Bucuresti cu prilejul Zilei Unitatii Germane.

Potrivit sefului statului, Summitul de la Sibiu de anul viitor va fi „un moment definitoriu pentru viitorul Europei”.

„Un moment definitoriu pentru viitorul Europei va fi Summitul de la Sibiu, din luna mai a anului viitor, in cadrul caruia va trebui sa gasim impreuna o noua directie si sa identificam cea mai buna cale de urmat pentru o Uniune mai puternica, o Uniune mai apropiata de cetatenii sai. in acest context, ne bucuram sa putem conta pe sprijinul Germaniei, care este un reper al constructiei europene, si, cel mai important, un partener care ne-a sustinut constant eforturile de integrare europeana. Sunt convins ca Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene va contribui la o si mai stransa colaborare cu Germania, avand in vedere aspiratiile noastre comune”, a spus Iohannis.

Totodata, presedintele a precizat ca Ziua Unitatii Germane a fost „un moment maret in istoria europeana” si „ziua unui nou inceput pentru Europa”.

„Aceasta zi a insemnat si startul unui proces de transformare a Uniunii Europene, care, prin fortele reunite ale statelor membre, a trebuit sa isi consolideze eficienta si solidaritatea. Pentru ca, asa cum spunea Konrad Adenauer, ‘soarta Europei este si soarta fiecarui stat european’. Ziua de 3 octombrie are o simbolistica speciala nu doar pentru Germania, ci si pentru intregul continent european, prin valorile pe care le intruchipeaza – pace, unitate si solidaritate. Acestea stau astazi la baza comunitatii de valori si de principii democratice din care facem parte impreuna”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus ca 2018 reprezinta anul celei de-a 28-a aniversari a reunificarii Germaniei.

„28 de ani de cand poporul german si-a realizat visul de a trai din nou impreuna, unit in cadrul aceluiasi stat. 2018 este, totodata, si anul in care Romania celebreaza 100 de ani de la faurirea statului modern, un secol de cand poporul roman si-a indeplinit dorinta Unirii si a invatat care este puterea solidaritatii. Minoritatea germana din Transilvania a fost prima care, prin Declaratia de la Medias, a recunoscut Unirea. Astfel de lectii de istorie ne arata ca unitatea reprezinta o conditie sine qua non pentru progres, atat in plan national, cat si in cadru european”, a aratat Iohannis.

In opinia sefului statului, ziua de 3 octombrie reprezinta „o confirmare a faptului ca unitatea in actiune este putere”.

„Invatand din trecut, a sosit timpul sa ne unim fortele si sa actionam pentru o Europa a consensului si a solidaritatii!”, a mai afirmat Iohannis.

Sursa: Agerpres

Loading...