-2 C
Bucharest
vineri, decembrie 6, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Klaus Iohannis, intrevedere cu negociatorul-sef al UE pentru Brexit! Ce au discutat...

Klaus Iohannis, intrevedere cu negociatorul-sef al UE pentru Brexit! Ce au discutat cei doi

- Reclama -

Klaus Iohannis l-a primit, marti, la Palatul Cotroceni pe negociatorul-sef al UE pentru Brexit Michel Barnier. In cadrul intalnirii au fost abordate stadiul actual al negocierilor si pasii urmatori in procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marti, 2 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe negociatorul-sef al Uniunii Europene (UE) pentru Brexit, domnul Michel Barnier.

In cadrul intalnirii, au fost abordate stadiul actual al negocierilor si pasii urmatori in procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Presedintele Romaniei a aratat aprecierea fata de activitatea negociatorului-sef pentru Brexit, precum si a echipei sale in acest proces. Presedintele Klaus Iohannis si-a exprimat speranta ca eforturile depuse de reprezentantii institutiilor europene si ai statelor membre se vor concretiza prin agrearea unui Acord de Retragere si a unei Declaratii Politice privind cadrul relatiilor viitoare dintre UE si Marea Britanie.

Presedintele Romaniei a subliniat importanta deosebita a mentinerii unitatii celor 27 de state membre ale Uniunii in cadrul negocierilor privind Brexit, aratand ca aceasta abordare reprezinta o premisa esentiala in gestionarea eficienta a acestui proces.

Presedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul Romaniei pentru un proces ordonat si previzibil al retragerii Marii Britanii, pentru a pune bazele unei relatii viitoare cat mai apropiate intre UE si Regatul Unit.

De asemenea, Presedintele Romaniei a evidentiat ca principala prioritate in acest stadiu al negocierilor este finalizarea textului Acordului de Retragere cat mai curand posibil prin identificarea unor solutii privind problemele inca divergente, in special in ceea ce priveste granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord.

Cu privire la modelul de cooperare economica in contextul relatiilor viitoare, Presedintele Romaniei a subliniat ca integritatea Pietei Unice a UE si indivizibilitatea celor patru libertati reprezinta piloni de baza ai proiectului european si nu sunt negociabili.

Presedintele Klaus Iohannis a precizat ca Romania sustine continuarea unei cooperarii stranse a UE cu Marea Britanie in domeniile de interes comun si dupa retragerea acesteia din Uniune si a aratat ca, pentru tara noastra, un acord in domeniul securitatii externe cu Marea Britanie prezinta un interes deosebit.

Presedintele Romaniei a mentionat ca, in cadrul discutiilor privind relatiile viitoare, tara noastra va pune in centrul obiectivelor sale cetateanul si, de aceea, sustine cu fermitate importanta negocierii unui cadru de reglementare ambitios in domeniul mobilitatii cetatenilor, cu respectarea principiilor reciprocitatii si nediscriminarii.

La randul sau, negociatorul-sef al Uniunii pentru Brexit a facut o prezentare a evolutiei negocierilor cu Marea Britanie si a etapelor urmatoare in cadrul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniune.

Michel Barnier a evidentiat eforturile pe care echipa sa le depune in mod constant pentru ajungerea la un acord cu partea britanica si a exprimat speranta privind obtinerea unor evolutii substantiale in cadrul negocierilor care sa permita finalizarea Acordului de retragere a Marii Britanii din UE.

Totodata, negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit a subliniat faptul ca Romania, in calitate de stat care va detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene in primul semestru din 2019, va avea un rol important in asigurarea cadrului institutional necesar care sa permita retragerea ordonata a Marii Britanii din UE si in derularea negocierilor privind viitoarele relatii dintre Uniune si Regatul Unit.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri