Mesajul lui Iohannis la inceputul anului universitar: Timpurile se schimba si ar trebui sa fim pregatiti sa le facem fata. Din nefericire, nu suntem!

0
272

Noul an universitar incepe astazi. Presedintele Klaus Iohannis a mers la deschiderea anului universitar din Iasi, unde a tras un semnal de alarma in privinta modificarilor care risca sa blocheze performanta si cresterii competitivitatii economice.

Mesajul integral al presedintelui

Dragi profesori si studenti,

Deschidem impreuna un nou an universitar si impartasim emotia acestui moment special, prilejuit de celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Iasiul este unul dintre orasele-simbol ale nasterii natiunii romane, intalnirea cu istoria fiind autentica si impresionanta. Aici a fost ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza, pe 5 ianuarie 1859. Tot aici a fost capitala provizorie a Romaniei in timpul Primului Razboi Mondial, Iasiul fiind vreme de doi ani resedinta regelui si a guvernului.

Orasul a ramas neocupat si a permis Romaniei sa transforme momentele grele din timpul razboiului in succesul necontestat al Marii Uniri.

Iasiul este, asadar, un reper istoric fundamental si unul dintre locurile in care traim Centenarul nu doar ca un moment de sarbatoare, ci si ca o reconectare la idealurile celor care au facut Marea Unire. Puterea lor de a-si urma viziunea pentru o Romanie moderna, indiferent cat de greu a fost drumul, este cea mai importanta mostenire lasata noua.

Dincolo de rolul sau politic, contributia orasului dumneavoastra a fost esentiala de-a lungul timpului si in dezvoltarea educatiei in Romania.

Aici si-a inceput activitatea, in 1860, prima universitate moderna de pe teritoriul Romaniei, institutie ale carei traditii se reflecta si astazi in calitatea si prestigiul invatamantului superior iesean.

In prezent, exista in Iasi cinci universitati publice importante. Ultimii ani, caracterizati prin modernizarea economiei si dezvoltarea tehnologiilor de varf, au facut din marile centre universitare principalii poli de crestere economica din Romania.

In viitor, evolutiile economice vor depinde cu atat mai mult de investitiile in educatia de varf si in cercetare.

Timpurile se schimba si, in mod normal, ar trebui sa fim pregatiti sa le facem fata.

Din nefericire, realitatea ne demonstreaza ca nu suntem. Spre exemplu, in domeniul cercetarii si inovarii se fac pasi inapoi, prin modificari care risca sa blocheze performanta si cresterea competitivitatii economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunastarii sociale.

Instabilitatea legislativa si lipsa unei directii clare in educatie m-au determinat sa lansez proiectul „Romania educata”, ale carui concluzii vor fi prezentate public in curand. Sunt rodul a peste doi ani de consultari, discutii si dezbateri care au adus laolalta principalii actori din educatie.

Una dintre conferintele principale din cadrul proiectului, pe tema invatamantului profesional si tehnic, a avut loc chiar aici, la Universitatea Tehnica din Iasi.

Dincolo de educatie, pentru a-si valorifica intregul sau potential, Iasiul are mare nevoie si de infrastructura care sa-l transforme intr-un important oras european. O autostrada care sa lege Moldova de restul tarii si de reteaua pan-europeana de autostrazi este, de aceea, absolut necesara.

Mai mult, neglijarea infrastructurii deja existente trebuie sa inceteze. Este inadmisibil ca distanta dintre Bucuresti si Iasi sa fie strabatuta cu trenul in aproximativ sase ore si jumatate, semnificativ mai mult decat in urma cu 20 de ani.

Toate aceste elemente: predictibilitate legislativa, o viziune coerenta si de lunga durata in educatie si in cercetare si investitii sustinute pentru acoperirea deficitului de infrastructura pot contribui decisiv la recastigarea de catre Iasi a rolului sau istoric de capitala regionala si pol european de dezvoltare.

O asemenea evolutie nu poate fi imaginata fara contributia dumneavoastra, profesorii, studentii si cercetatorii ieseni, care astazi va pregatiti de un nou an de activitate.

Cred cu tarie ca inceputul celui de-al doilea secol de existenta a Romaniei ca stat national unitar trebuie sa fie dedicat reducerii decalajelor existente fata de celelalte state membre ale Uniunii Europene si descatusarii potentialului creativ al poporului roman.

Intr-o lume aflata intr-o continua si rapida transformare, marcata de schimbari adesea impredictibile, devine cu atat mai relevanta educatia academica de inalt nivel.

In acest sens, importanta universitatilor, a profesorilor si cercetatorilor creste exponential pentru ca, in primul rand, aici se pot dezvolta acele competente versatile care sa raspunda in mod adecvat cerintelor de maine.

Ma astept, astfel, ca universitatile, iar Iasiul nu poate face exceptie, sa fie creative, adaptabile, active si sa isi asume misiunea de a educa studentii, astfel incat acestia sa devina artizanii schimbarii Romaniei in bine.

Avem mult de munca, pe nenumarate fronturi, dar sunt convins ca voi, dragi studenti, care reprezentati generatiile formate astazi in universitatile romanesti, veti juca un rol crucial in desavarsirea unei viziuni nationale potrivite Romaniei Centenare.

Totodata, va incurajez pe toti, deopotriva cadre didactice, cercetatori si studenti, sa priviti Universitatea ca pe un spatiu al dialogului si al confruntarilor constructive de idei, un mediu deschis diversitatii, in care principii precum toleranta si respectul fata de valorile celuilalt sunt de la sine intelese si respectate ca atare.

Va doresc, de asemenea, succes in tot ceea ce va propuneti si un nou an academic cat mai bogat in realizari!

In incheiere, as dori sa felicit mediul universitar din Iasi pentru unitatea de care da dovada in acest an aniversar, cu o semnificatie deosebita pentru Romania!

Acesta este exemplul pe care cred ca intreaga societate il asteapta. Felicitari si la multi ani de excelenta de acum inainte!

Va multumesc!”

Loading...