Wall Street Journal pune pe tapet problemele vaccinarii din Romania!

0
726

Miscarea anti-vaccin capata teren in intreaga Europa, unde cazurile de rujeola s-au inmultit alarmant si pun probleme mai ales in state sarace, cum e si Romania, unde se remarca si probleme colaterale, printre care proasta distributie a dozelor de vaccin in zone vulnerabile sau lipsa de incredere in autoritati. Asta, in vreme ce rujeloa a facut deja 59 de victime, in tara noastra.

Cotidianul The Wall Street Journal a realizat un amplu reportaj in Romania si a descoperit ca proasta acoperire a vaccinarii in tara noastra nu e cauzata doar de miscarile anti-vaccin, ci si de felul in care autoritatile administraza situatia.

Ioan Nechita Gheorghe, scriu reporterii, a stat cu baiatul lui in varsta de 6 ani, intr-un spital din Iasi, unde copilul a primit tratament pentru rujeola. Niciunul dintre cei noua copii ai familiei Gheorghe nu a fost vaccinat pana acum: „Am auzit ca alti copii s-au imbolnavit sau au ramas paralizati, dupa ce au fost vaccinati”, explica tatal.

Romania se lupta, din 2016, cu o epidemie de pojar care a imbolnavit mai mult de 15.000 de persoane si a ucis 59, cel mai crunt bilant al acestei boli, de decenii incoace. Si asta, intr-o tara saraca, in care trendul anti-vaccin castiga teren.

Mai mult de 41.000 de persoane s-au imbolnavit de rujeola in prima jumatate a acestui an in regiunea Europei, fata de 24.000 de cazuri, pentru tot anul 2017, potrivit OMS. Prin contrast, in Statele Unite au fost 100 de cazuri, in prima jumatate a acestui an.

Numai in Iasi, in spitalul unde baiatul a fost tratat, s-au inregistrat 400 de cazuri in timpul acestei epidemii.

Neincrederea in autoritati, o miscare anti-vaccin vocala, saracia, constanta lipsa a vaccinurilor pe piata si obstacolele in vaccinarea copiilor din comunitatile vulnerabile au exacerbat riscurile acestei boli.

„Situatia peste tot in tara este dramatica”, este citata in text Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Scepticismul privind siguranta vaccinarii creste rapid in Europa, potrivit unui sondaj realizat de London School of Hygiene and Tropical Medicine, in 67 de state. Astfel, sapte din 10 tari unde scepticismul era foarte ridicat erau din regiunea europeana.

In luna august, Senatul italian a votat sa suspende pentru un an obligativitatea ca parintii sa aduca o dovada a vaccinarii copiiilor, inainte de a-i inscrie in invatamantul prescolar.

In Polonia, o miscare anti-vaccin a obtinut recent suficiente semnaturi, pentru a forta o dezbatere parlamentara asupra propunerii ca vaccinarea sa devina optionala.

In Ucraina, a fost o adevarata furtuna politica in 2008, cand s-a speculat ca moartea unui adolescent ar fi fost cauzata de un vaccin anti-rujeola, iar guvernul a distrus atunci milioane de doze de vaccin. Rata vaccinarii a scazut astfel de la 97% in 2007, la 42%, in 2016. Ucraina a avut aproape 30.000 de cazuri de rujeola in acest an, iar 13 persoane au murit.

In Romania, miscarea anti-vaccin a aparut acum un deceniu, cand guvernul a introdus vaccinul anti-HPV. Vedete locale, grupari religioase si bloggeri au intretinut teoria potrivit careia vaccinul cauzeaza autism, scrie cotidianul.

Dar miscarea anti-vaccin din Romania a prins putere si din cauza neincrederii in autoritati. Ovidiu Covaciu, coordonator al unui grup care sustine vaccinarea, a vorbit pentru Wall Street Journal despre scandalul dezinfectantilor din spitale si felul in care autoritatile au gestionat situatia de dupa incendiul devastator din Colectiv.

In ultimii ani, stocurile insuficiente de vaccin, care au fost prost distribuite in tara, mai ales in comunitatile inchise, au adancit aceasta criza.

Citeste mai mult pe ziare.com

Loading...