1.1 C
Bucharest
duminică, decembrie 8, 2019
Acasă Stiri Stiri Romania Romania are de recuperat 800 de milioane de dolari de la tarile...

Romania are de recuperat 800 de milioane de dolari de la tarile prietene din epoca Ceausescu!

- Reclama -

Romania are de recuperat peste 775,8 milioane dolari, reprezentand creante din activitatea de export derulata inainte de 31 decembrie 1989. Anul trecut Romania a reusit sa recupereze doar 61 milioane dolari, conform unui document elaborat de Ministerul Finantelor Publice, consultat de HotNews.ro. Majoritatea datornicilor au propriile lor probleme economice si incearca sa traga de timp, in vreme ce autoritatile romane par neputinciose in recuperarea sumelor. Pe langa creantele in dolari, Romania mai are de incasat 1,61 miliarde ruble transferabile de la Cuba. Autoritatile cubaneze refuza inceperea negocierilor cu privire la cursul utilizat pentru conversia rublelor in dolari.

In cazul Libiei, de exemplu, negocierile au fost amanate in repetate randuri din 1997. Au fost perioade in care partea libiana nu a respectat documente bilaterale.

Reglementarea creantelor Romaniei din Libia a inregistrat practic o stagnare, cu toate ca in perioada 2005-2008 au avut loc mai multe runde de negocieri, cele doua parti nereusind sa ajunga la nici un rezultat concret in aceasta problema datorita pozitiei rigide abordate de partea libiana.

Mai mult, la ultimele negocieri, partea libiana a revendicat unele pretentii nereale, care ar fi condus la diminuarea creantelor statului roman sau chiar la transformarea acestuia din creditor in debitor.

Intre timp situatia politica din tara s-a deteriorat, motiv pentru care toate discutiile au fost intrerupte. Autoritatile romane nu au incotro decat sa urmareasca desfasurarea evenimentelor interne, iar in conditiile in care semnalele vor indica o posibila reluare a discutiilor, Ministerul Finantelor Publice va solicita Ambasadei Romaniei la Tripoli (relocata temporar la Tunis) sprijin in rezolvarea acestei probleme.

Coreea de Nord
Banii pe care Romania ii are de recuperat de la Coreea de nord reprezinta jumatate de milion de dolari. Phenianul trebuia sa plateasca datoria prin export de marfuri coreene intre 2007 – 2011, dupa un acord semnat in 2002. Pana in prezent, autoritatile nord-coreene nu au respectat prevederile acordului.

“Cu toate ca la una dintre intalnirile bilaterale din anul 2010, delegatia nord coreeana a exprimat hotararea autoritatilor de a plati datoria fata de Romania si de a prezenta o lista de marfuri coreene pentru export in contul acestei datorii, precum si o lista de proiecte concrete de cooperare economica, aceste intentii nu s-au materializat”, spune MFP.

Citeste mai mult pe hotnews.ro.

- Reclame -
Loading...

Ultimele stiri